Att göra egna äggfria ägg är verk­ligen överkurs, men riktigt kul. Resultatet blir kusligt likt origi­nalet, både i utseende och smak.

15 apr 2019

10 st

Äggformar (Jello molds) finns att köpa på bl.a. www.ebay.com.
Har du inga äggformar kan du använda vanliga ägg­koppar för att göra jättefina ägg­halvor. Svart salt bidrar till den ”äggiga” smaken och går att köpa på bl.a. www.indiskkryddor.se.

Äggulan
1 ½ dl grädde, t.ex. soja- eller havregrädde
½ dl olja
1 msk agar agar-pulver
200 g fast tofu
½ tsk svart
salt
några droppar gul karamellfärg

Äggvitan
2 ½ dl grädde, t.ex. sojagrädde
400 g silkestofu
1- 2 tsk svart salt
2 msk agar agar-pulver

Äggulan
Blanda grädde med agar agar-pulver och koka upp i en kastrull. Mosa ner hård tofu, svart salt och lite gul karamell­färg. Låt koka i någon minut och låt sedan kallna.

Äggvitan
Blanda grädde, mjuk tofu, svart salt efter smak i en kastrull och vispa ner agar agar­pulver. Tofun kommer att bli slät när du vispar. Koka upp så att agaren löses. Smeten för vitan häller du sedan ner i äggformarna. Fyll dem först till hälften, klicka ner en gula, sätt på locket och fyll upp formen helt.

Recept: Karolina Tegelaar

Relaterade artiklar