Vegansk Västerbottenpaj

Alla ska kunna njuta av en klassisk ostpaj. Det finns många växtbaserade alternativ, försök att hitta en ost som smakar mycket.

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Vegansk Västerbottenpaj

8 bitar

Pajdeg
125 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
150 g fast tofu, smulad
2 dl grädde, t ex havrebaserad
300 g riven smakrik ost, t ex växtbaserad
1⁄2 tsk salt
svartpeppar

1. Tärna smöret.
2. Mixa ihop smör, vetemjöl och salt till en grynig massa eller nyp ihop med fingrarna.
3. Häll ner vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Knåda inte.
4. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i 30 minuter eller längre.
5. Kavla ut degen till en stor rundel på ett mjölat bakbord. Den ska bli ca 3 mm tunn.
6. Klä pajformen med degen. Pricka degen med en gaffel och tryck ner ett ark aluminiumfolie. Fyll på med torkade ärtor.
7. Grädda pajskalet på 225 grader i 8 minuter. Ta ut pajen och lyft bort aluminiumfolien med ärtorna. Ställ in pajen och grädda i ytterligare 8 minuter.
8. Sänk värmen till 200 grader.
9. Mixa ihop tofu och grädde till en slät kräm i en blender eller med hjälp av en stavmixer.
10. Rör ner den rivna osten, salt och peppar.
11. Häll ner fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna något innan du hugger in.