Vegansk stroganoff med rökt tofu

Den svenska tofufabriken yipin föreslår en ny temadag på veckomenyn – tofutorsdag, som lanseras nu i januari i samarbete med Välj Vego och Veganuari. Här är ett mumsigt recept att inviga den här traditionen med!

– Vi vill inspirera fler till att prova den mångsidiga och proteinrika tofun. Många vill välja närproducerat och växtbaserat idag, vilket gör svensktillverkad tofu till ett självklart val, berättar Joceline Lu, marknadschef på yipin.

Med #tofutorsdag hoppas yipin att tofu får ta plats på fler middagsbord under 2021. Med det ökade intresset för närproducerat, växtbaserat och inte minst asiatisk matlagning är det en råvara som är rätt i tiden.

4 portioner

Här har du en underbart god vegansk stroganoff med tofu – svensk husmanskost i modern och växtbaserad tappning! Den rökiga smaken från den alspånsrökta tofun gör att den passar perfekt som alternativt till korv. Tofustroganoff är minst lika gott som originalet, och samtidigt mycket snällare mot klimatet. Så varför inte testa detta recept inför nästa familjemiddag?

Psst! yipin alspånsrökt tofu kan hittas på och tas in av ICA, Hemköp, Coop och Willys.

2 x 230 g yipin tofu alspånsrökt
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
2 msk rapsolja
½ msk vetemjöl
2 ½ dl havregrädde
5 msk tomatpuré
1 msk sojasås
2 tsk paprikapulver
salt och peppar

Tillbehör
färsk persilja
ris

1. Skiva tofun i cirka 1.5 cm tjocka stavar. Hacka lök och finhacka vitlök. Skär paprika i mindre bitar.

2. Stek lök och vitlök i rapsolja tills de fått gyllenbrun färg.

3. Ha i ytterligare 1 msk olja och blanda i vetemjöl. Rör om väl.

4. Lägg i tofu och paprika i pannan. Tillsätt grädde, tomatpuré, sojasås och paprikapulver. Låt puttra på låg värme en stund och smaka av med salt och rejält med peppar.

5. Servera med kokt ris och färsk persilja.