Annons
Cape Ad

Vegansk sockerkaka

Fluffig, gyllene och helt perfekt. Ett av Karolina Tegelaars stoltaste recept som tog 3 år att ta fram. Mjölkfritt, äggfritt, veganskt och alltid lika fantastisk.

Recept: Karolina Tegelaar  Foto: Eva Hildén

Just sockerkaka har länge varit ett sånt bakverk som kanske inte gått att göra tipptopp veganskt. Ägg har en förmåga att fluffa upp och binda ihop som krävs för att sockerkakan ska bli sådär härligt luftig. Hemligheten nu är kikärtsspad (aquafaba). Bara sila av spadet från kikärter på burk och du kan använda det precis som äggvita i bakning och matlagning.

2 dl strösocker
¾ dl aquafaba (kikärtsspad)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
½ citron, rivet skal
75 g mjölkfritt margarin
1 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk

1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smöra och bröa en sockerkaksform på 1-1 ½ liter.
3. Vispa upp strösocker och aquafaba i en köksassistent eller med en elvisp tills det blir vitt och pösigt. Vispa inte för länge, det ska inte bli marängsmet, bara vitt och pösigt.
4. Blanda under tiden vetemjöl, bakpulver och salt i en skål och rör runt så att allt blandas.
5. Smält margarin och riv det yttersta skalet av citronen. Häll ner de torra ingredienserna, citronskalet, margarinet och mjölken i bunken och rör ihop smeten tills den är jämn utan att överarbeta. Dra en slickepott längs sidorna på skålen så att eventuella mjölrester inkorporeras i smeten.
6. Häll upp sockerkakssmeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 30-35 minuter. Testa med en provsticka som ska komma ut ren från mitten av kakan.