Smörgåstårta är den ultimata festmaten och här kommer en helt vegansk variant med en både frisk och rökig fyllning. Jag har även med en grymt god vegansk ost och en blandning av färgglada grönsaker.

9 maj 2020

*I samarbete med GoVegan*
GoVegan har riktigt goda och smakrika alternativ för dig som gillar smaken av ost både på mackan eller i maten. Osten är utvecklad i tätt samarbete med veganer och är fria från palmolja, mjölk, gluten och soja. Ostarna är gjorda på kokosolja, innehåller B12 och kalcium och smälter fantastiskt i mat.

Ostarna finns att köpa på ICA, Coop, Citygross och Mathem.se.


Formfranska tycker jag nästan blir bäst dagen efter eller om den i alla får stå till sig i några timmar. Är det så att du vill förbereda den så gör det fram tills du har täckt den med avokadokrämen, men vänta med att dekorera tills någon timme innan servering. Färska örter blir snabbt ledsna så de kan du lägga på så sent det bara går.

Du behöver inte hålla dig till hur min smörgåstårta ser ut utan gå loss och skapa din egen design. Det är superroligt!

Den här smörgåstårtan räcker till 6-8 portioner.

12 skivor formfranska, kanterna bortskurna

Friskt lager
1 dl majonnäs, äggfri
1 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 avokado, tärnad
1 grönt äpple, finhackad
0,5 rödlök, finhackad
1 msk senap
3 msk finhackad dill

1. Mixa ihop majonnär, yoghurt och avokado med en stavmixer.
2. Blanda samtliga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Rökigt lager
200 g rökt tofu, riven eller finhackad
50 g GoVegan ost, finhackad
1 dl majonnäs, äggfri
1 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
3 msk finhackad gräslök

Blanda ihop samtliga ingredienser i en skål.

Dekoration
1 dl majonnäs, äggfri
1 dl yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
1 avokado, tärnad
ca 6 skivor GoVegan ost
gurkskivor
cocktailtomater
, halverade
rädisor, skivade
rödlök, finhackad
äpple, tunna klyftor
färsk dill

1. Lägg ut tre skivor formfranska på ett fat. Bred ut hälften av den röka fyllningen över.
2. Lägg på tre skivor formfranska och bred ut allt av den friska fyllningen. Avsluta med tre skivor formfranska, resterande rökig fyllning och till sist tre skivor formfranska överst.
3. Mixa ihop majonnäs, yoghurt och avokado med en stavmixer. Bred ut över alla sidor av smörgåstårtan.
4. Gör en kant runt om av GoVegan ostskivor (jag halverade dem först) och skivad gurka.
5. Toppa smörgåstårtan med en blandning av gurka, cocktailtomater, rädisor, rödlök, äpple och dill.