Vem älskar inte morotskaka? En klassiker som alltid går hem. Här en helt vegansk variant från favoriten Kafé Braheparken i Jönköping.
Kafé Braheparken
Helveganskt café på Kyrkogatan 16 i Jönköping.
www.kafebraheparken.se
Facebook: @kafebraheparken
12 bitar
Morotskaka
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
0,5 tsk nyriven muskotnöt
1 tsk mald kanel
2,5 dl rapsolja
3,5 dl strösocker
4 dl fint rivna morötter
1,5 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
1 dl valnötter
Topping
150 g smör, t ex mjölkfritt
150 g färskost, t ex Oatly påMackan eller Violife
2,25 dl florsocker
1 citron, rivet skal
physalis eller kokosflingor som dekoration
Morotskaka
1. Sätt en vanlig ugn på 200 grader/176 grader för varmluftsugn.
2. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, nyriven muskotnöt och mald kanel i en skål.
3. Vispa olja och strösocker ordentligt. Tillsätt de rivna morötterna och rör sedan försiktigt i grädden.
4. Rör ner de torra ingredienserna i smeten. Sist tillsätts valnötterna.
5. Häll ner smeten i en smord och bröad form, ca 22-24 cm i diameter.
6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Prova med en sticka om kakan är klar, den ska inte bli kladdig. Ta ut kakan och låt svalna helt.
Topping
1. Smält margarinet och låt det svalna något.
2. Vispa ihop färskost och florsocker i en skål, helst helst med en elvisp. Vispa sedan ner det smälta smöret och citronskalet.
3. Bred toppingen på kakan och dekorera med physalis eller kokos.
Håller sig fint i kyl i fem dagar.