Skånsk kalops är en riktig klassiker och är inte sig själv utan kryddpepparkorn och lagerblad. Vissa har mage 
att äta den till ris eller pasta, men nere i söder är det potatis som gäller.

20 mar 2018

4 portioner

2 gula lökar
2 stora morötter
1 msk tomatpuré
rapsolja att steka i
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
2 buljongtärningar
2 lagerblad
1 tsk mörk sojasås, för färg
10 kryddpepparkorn
800 g vegokött, t ex sojabitar, t ex Anammas vegobitar, Oumph!
, Vegme bites eller fast tofu
salt
peppar

1. Skär löken i klyftor och skiva morötterna grovt och fräs i lite olja
 tillsammans med tomatpurén tills allt får lite färg.
2. Pudra över mjölet och blanda runt. Häll på buljong, lagerblad, sojasås och kryddpepparkorn. Koka upp och låt sjuda tills morötterna är mjuka.
3. Tillsätt vegoköttet och låt bli varmt. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera kalopsen tillsammans med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Relaterade artiklar