Vegansk hundmat?

Kan hundar verkligen bli veganer? Absolut! Och det är precis vad Gurgîn vill jobba för, som ny ägare av det veganska hundmatsföretaget Vecanis. Förutom att hundar mår bättre av vegomat gör man även klimatet en dundertjänst.

Foto: Ayat Andimeh

Vecanis
Vecanis är Skandinaviens enda veganska hundwebshop. Här finns allt från foder och godis till tuggisar, tandkräm och tillskott. Kolla in deras hemsida vecanis.se. 

Du har tagit över det veganska hundmatsföretaget Vecanis. Hur gick det till?
— Jag blev själv vegan 2016 men förvånades cirka två år senare av att höra att även hundar kunde bli det. Jag började laga egen hundmat till min Ronja, men när jag hörde andra inom hundvärlden uttrycka obehag kring att köpa kött insåg jag att jag måste systematisera det. Att övertyga folk om att laga hundmat är inte lätt, det tar tid. Känslan av att inte göra tillräckligt drev mig till att använda mitt inflytande för att öka omställningen i Hundsverige. Efter cirka fyra år som kund hos Vecanis fick jag chansen att ta över verksamheten.

Berätta lite mer om Vecanis!
— Vi är Skandinaviens enda veganska hundwebshop. Tro det eller ej, men många kunder väljer veganskt inte bara för att de själva är veganer, utan främst på grund av att nästan alla foderallergier härstammar från kött och animalier. Våra produkter är berikade med alla nödvändiga näringsämnen, för en lycklig och frisk tillvaro för hundar.

Kan hundar verkligen bli veganer?
— Absolut, hundar är allätare och kan trivas på en välbalanserad vegansk kost. Forskning och studier, inklusive en omfattande studie av pionjären och professorn Andrew Knight. vars rekommendationer vi följer, visar att en välbalanserad vegansk kost är hälsosam och säker för hundar. Banbrytande forskning från University of Guelph i Kanada stöder detta och visar att hundar som äter en växtbaserad kost faktiskt kan leva längre än sina köttätande motsvarigheter. Studien visar att hundar som åt vegansk kost i genomsnitt hade en livslängd på 14,1 år, jämfört med endast 12,6 år för de som åt en köttbaserad kost.

Berätta lite mer om maten!
— Maten är sammansatt av professionella nutritionister och innehåller alla nödvändiga näringsämnen för hundars välmående. Vårt noggrant utvalda sortiment garanterar en näringsrik och balanserad kost. Vi erbjuder även hälsosamma alternativ som mjuka godisar samt stenhårda tuggisar tillverkade av sötpotatis, blåbär, ris, grönkål och spenat. Dessa är hypoallergena, spannmålsfria och glutenfria för att passa alla hundar.

Behöver man tänka på något speciellt?
— Vid övergången till vegansk mat för hundar är det viktigt att göra det gradvis och övervaka deras hälsa. Veterinärkontroller och professionell rådgivning är alltid rekommenderat. Professor Knights rekommendation är att göra en gradvis övergång över några veckor för att minimera risken för matsmältningsproblem.

Vad finns det för fördelar med vegansk hundmat?
— Jag hade svårt att tro det från början, det verkade för bra för att vara sant. Vegansk hundmat minskar hälsorisker för hunden och klimatavtryck genom att minska kött- produktionen. Om alla världens hundar blev veganer skulle det spara mer växthusgasutsläpp än vad hela Storbritannien producerar, enligt forskning från University of Winchester. Det skulle även frigöra en större landmassa än hela Mexiko och mer färskvatten än allt förnybart färskvatten i Danmark. Forskningen vid University of Guelph stöder detta och visar att växtbaserad kost kan minska risken för hälsoproblem hos hundar, inklusive hjärt-kärlsjukdomar, cancer och övervikt. En vegansk kost gynnar hundar genom att minska mättade fetter och kolesterol, särskilt för de med känslig mage och allergier mot vissa animaliska proteiner.