*I samarbete med Anamma*
Jag frågade på instagram vad följarna ville se för typ av recept med formbar färs. Det var två saker som stack ut: Grekiska biffar och färslimpa. Så jag slog ihop båda och gjorde den med fenomenala fyllda färslimpan med grekiska smaker. Jag låter den rosta med grönsaker som skapar en smakrik sky, som gjord för att serveras med ett gott bröd.
Vi vet alla hur Anamma revolutionerade den veganska matlagningen med sin formbara sojafärs och nu har de kommit med en gjord på ärta! Lika smidig, allt du behöver göra är att tina den, krydda upp, forma och tillaga.
Ett supersmidigt sätt att äta mer klimatsmart, inte minst därför att den har 90 % lägre klimatavtryck än svensk nötfärs. Förutom den ärtbaserade färsen har Anamma även vegonuggets och vegobullar tillverkade på ärta. Håll utkik i frysdisken!
4-6 portioner
Färslimpa
750 g Anamma Formbar färs av ärta
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk tomatpuré
2 tsk torkad oregano
1 tsk torkad mynta
salt
svartpeppar
Fyllning
1 dl riven ost
½ dl hackade svarta oliver
½ dl hackade soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor, pressade
ev. 2 msk finhackad persilja
salt
svartpeppar
Grönsaker
2 msk olivolja
1 zucchini, hackad
2 paprikor, hackade
1 rödlök, i klyftor
3 tomater, i klyftor
1 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar
1. Tina färsen. Enklast är att sprida ut på en bricka och låta tina, det går snabbare än du tror.
2. Blanda färsen med resterande ingredienser. Använd händerna, det blir enklast.
3. Lägg ut ett ark plastfolie och platta ut färsen över.
4. Sprid ut fyllningen och salta och peppra. Rulla sedan ihop till en rulle med hjälp av plastfolien.
5. Lägg ner fräslimpan i en gratängform omgiven av grönsakerna. Jag gillar att ringla över lite extra olivolja och krydda med salt och peppar innan den åker in i ugnen.
6. Gratinera i 200 grader i 40-50 minuter. Allt ska få fint med färg.
7. Servera med tzatziki, ett gott bröd och eventuellt rostade rotfrukter eller pressad potatis.
Tzatziki
1 gurka, grovt riven
1 tsk salt
2 dl tjock naturell yoghurt, t ex Planti Greek Style eller Oatly Turkisk
2-3 vitlöksklyftor, pressade
ev. 2 msk finhackad dill
1 msk olivolja
en nypa strösocker, valfritt
salt
svartpeppar
1. Blanda gurkan och saltet i en sil satt över en skål. Låt stå i 20- 30 minuter. Krama ur så mycket vätska det bara går.
2. Blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med mer salt och peppar. Låt stå i 15 minuter innan servering.