Vegansk glass för ilande tänder

Tillsammans med experter och glassentusiaster har Sensodyne utvecklat en ljummen glass, Coldish, särskilt framtagen för personer med ilningar i tänderna.

Coldish är en glass som tagits fram för att klara högre temperaturer och därmed kunna ätas varmare än vanlig glass. Det har emellertid visat sig vara lättare sagt än gjort att skapa en ljummen glass utan att den smälter. Gastronomer och glassexperter arbetade med receptet i mer än 200 timmar och har ett 40-tal misslyckade försök bakom sig. Slutligen var receptet färdigt: En sorbetliknande blandning av blåbär och jordgubbar, sjögräs, seitan (ett typ av veteprotein) och det naturliga stabiliseringsämnet pektin utvunnet ur citrusskal.

I en undersökning nyligen genomförd av Sensodyne fram kom det att i Sverige har så många som 40% avstått från mat eller dryck på grund av ilningar i tänderna. Och 36% har undvikit sociala tillställningar på grund av det. Men undersökningen ger också en bredare överblick av hur människor ser på munhälsa. Den visar att de flesta, två av tre, anser att deras munhälsa spelar in i deras allmänna hälsa. Ändå vill två av tre ta bättre hand om sin munhälsa och så många som en av fyra skäms över sina tänder. I Sverige uppger 57% att de vill ta bättre hand om sin munhälsa.

Om glassen
– Namn: Coldish’
– Tillverkare: Köld Ice cream AB från Malmö, Sweden
– Ingredienser: Blåbär, jordgubbar, tång, seitan, pektin
– Tål rumstemperatur i cirka 60 minuter
– Tillgängliga smaker: Blåbär/Jordgubb