Nina Olssons senaste bok Bowls of Goodness (Tukan förlag) är full av kreativa sallader, soppor, frukosträtter, poké bowls, pastarätter och annat fantastiskt som får plats i en skål. Boken är lakto-ovo-vegetarisk med tips på hur man kan veganisera alla recept.
Recept och foto: Nina Olsson
6-8 portioner
1,2-1,4 kg blandade råa grönsaker, t ex rädisor, gurka, blomkålsbuketter, paprika, körsbärstomater
Fonduesås av butternutpumpa
800 g butternutpumpa, skalad, urkärnad och skuren i bitar
3 msk olivolja
en näve salvia, finhackad
4 dl kokosmjölk
50 g näringsjäst
1 msk paprikapulver
1 tsk dijonsenap
½ dl citronsaft
4 vitlöksklyftor, krossade
vatten, att tunna ut med
salt
svartpeppar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Förbered de råa grönsakerna (skala och rengör) och skär i bitar.
3. Lägg butternutpumpan på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta lätt och strö över salvia. Rosta i 25-30 minuter. Mixa pumpan med resten av såsingredienserna och tillsätt lite vatten tills såsen har önskad konsistens.
4. Servera med crudité. Du kan även dippa bröd, förstås.