Vegansk fondue på butternutpumpa


På senaste tiden har fonduen gjort en riktig comeback. Det är speciellt veganska varianter som en ny generation fondueälskare dippar i.
Butternutpumpa med paprika, vitlök och näringsjäst blir en smarrig dippsås. Den här fonduen är lätt som en plätt att göra och du kan variera crudité (grönsakerna) efter smak.

Nina Olssons senaste bok Bowls of Goodness (Tukan förlag) är full av kreativa sallader, soppor, frukosträtter, poké bowls, pastarätter och annat fantastiskt som får plats i en skål. Boken är lakto-ovo-vegetarisk med tips på hur man kan veganisera alla recept.

Recept och foto: Nina Olsson

6-8 portioner

1,2-1,4 kg blandade råa grönsaker, t ex rädisor, gurka, blomkålsbuketter, paprika, körsbärstomater

Fonduesås av butternutpumpa
800 g butternutpumpa, skalad, urkärnad och skuren i bitar
3 msk olivolja
en näve salvia, finhackad
4 dl kokosmjölk
50 g näringsjäst
1 msk paprikapulver
1 tsk dijonsenap
½ dl citronsaft
4 vitlöksklyftor, krossade
vatten, att tunna ut med
salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Förbered de råa grönsakerna (skala och rengör) och skär i bitar.
3. Lägg butternutpumpan på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper. Ringla över olivolja, salta lätt och strö över salvia. Rosta i 25-30 minuter. Mixa pumpan med resten av såsingredienserna och tillsätt lite vatten tills såsen har önskad konsistens.
4. Servera med crudité. Du kan även dippa bröd, förstås.