Vegansk chokladsufflé

Innehåller den ingen äggvita. Say whaaat? Nope, den här bärs upp av pur bakglädje, höga förväntningar och ett idiotsäkert recept.

Psst … No-Egg är ett äggsubstitut som är en enkel genväg i såser, krämer och bakverk. Jag använder det absolut nödvändigt. Snåla inte med vispandet, det behövs för ett riktigt fluffigt resultat.

4 portioner

100 g mörk choklad
1 dl mjölk, t ex soja-, mandel-, eller havremjölk
en nypa salt
2 msk No-Egg
1 dl vatten
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
smör till formarna, t ex mjölkfritt
strösocker till formarna

Servering
florsocker
vaniljglass
färska bär

Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra och sockra fyra suffléformar.
Hacka chokladen och smält den tillsammans med mjölken och en nypa salt i en kastrull på låg värme, eller försiktigt i mikron. Häll över chokladkrämen i en skål och låt svalna något.
Vispa No-Egg och vatten fluffigt med hjälp av en elvisp i minst två minuter. Tillsätt lite florsocker och vaniljsocker i taget under konstant vispande. Fortsätt att vispa i fem minuter tills du har fått en fluffig smet.
Vänd ner en stor klick fluff i chokladsmeten för att lätta upp den. Häll sedan ner choklad- smeten i fluffet och vänd för- siktigt in med en slickepott. Fyll suffléformarna med smet hela vägen upp och jämna till ytan med en kniv. Dra med tummen längs innerkanten på formen för att få bort rester av chokladsufflé. På så sätt reser den sig jämnt i ugnen.
Grädda chokladsuffléerna i 14 minuter. Pudra med florsocker och servera genast med vanilj- glass och färska bär.