Vegansk brownie

Här kommer sega och kladdiga brownies som du kan toppa med knapriga nötter. Så goda!

Brownie är ett bakverk som delar folk. Vissa vill ha en mer »kakig« variant, andra en mer seg och kladdig variant. Vissa måste få en kantbit, andra vill ha den gosiga mittenbiten. Jag vill ha min brownie i munnen och gärna flera i rad. Det här är ett helt veganskt recept utan varken ägg eller mjölk.

Veganska brownies

Vissa gör äggfria brownies med kikärtsspad men de här är utan och helt magnifika. Istället för smör använder jag mig av ett växbaserat alternativ. Och du, ingen kommer märka att den här brownien är vegansk, den är så full av chokladsmak, seg och kladdig på samma gång. Det här receptet är från Mattias Kristianssons bakbok ”Baka veganskt”.

Kladdiga brownies

På tal om kladdiga brownies så gäller det att ha ett bra recept i grunden, men sen är det viktiga att inte baka brownien för länge för du blir den torr och smulig. Det är bättre att den är lite för kladdig och tänk också på att den ”sätter” och blir fastare när den svalnar.

pannacotta

Brownies med choklad

Den här brownien har ingen smält choklad i smeten men något som är supergott är att vända ner 150 g hackad mörk eller vit choklad smet innan du gräddar den. Oh, eller två nävar valfria nötter eller skivade bananer. Ah!

Vegansk brownie

10 bitar

200 g mjölkfritt margarin
1,5 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk
3 dl strösocker
2,5 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en form, ca 20×25 cm, med bakplåtspapper.
  3. Smält margarinet i en kastrull. Vispa ner mjölken.
  4. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Vispa sedan ner lite smörsmet i taget tills du har en smet utan klumpar.
  5. Skrapa ner smeten i formen och grädda i 25–30 minuter. Den ska fortfarande vara lite kladdig när du tar ut den. Låt svalna helt.