Annons
Cape Ad

Vegan? Vegetarian? Lakto-ovo? Vi reder ur begreppen

Alla har kanske inte riktigt koll på alla begrepp. Veganskt, vegetariskt, växtbaserat o.s.v. Så, låt mig förklara!

Vegetarisk mat
Vegetarisk mat är per definition växtbaserad mat. Här äts det alltså inget från djurriket, vare sig kött, fisk, kyckling, ägg eller mjölkprodukter.

Lakto-ovo-vegetarisk
Med tiden har den vegetariska kosten förgrenat sig så att det nu finns de som äter vegetariskt med inslag av ägg (ovo-vegetariskt) eller mjölk (lakto-vegetariskt) eller både och (lakto-ovo-vegetariskt). Det här har skapat förvirring och många som idag hör ”vegetarian” och ”vegetarisk” mat tänker därför att det är ägg och mjölk inblandat, vilket inte stämmer.

Växtbaserad mat
Växtbaserat kommer från en direkt översättning av det engelska ”plant based”, som är ett vanligt sätt att beskriva mat från just växtriket. Växtbaserad mat är detsamma som vegetarisk mat.

Vegetarianism
En vegetarian äter vegetarisk mat, alltså växtbaserad mat. Vegetarianer har fokus på maten och kan därför klä sig i ull och traska runt i skinnskor.

Veganism
Veganism är grundat i djuretik och handlar om att inte utnyttja djur på något plan. Maten är så klart en stor del i det här, men man undviker även animalier i kläder och skor, hudvårdsprodukter, djurtester, vissa färgämnen m.m. Djur som underhållning och annan exploatering går också bort. Veganism är helt enkelt en livsstil, där vegetarisk/växtbaserad mat är det man äter.