VEAT – Sveriges första matautomat med växtbaserad mat

Nu rullar Veat ut sina första matautomater fyllda med växtbaserade rätter i centrala Stockholm. På menyn finns mellanmål, traditionella lunchalternativ som sallader och wraps samt tillagade rättar att värma på jobbet eller hemma.

Ansvariga för matkonceptet och menyn i automaterna är Martin Nordebäck och Henrik Pettersson, kökschef på Veat. En röd tråd i konceptet är svenskodlade baljväxter som används på en rad olika sätt och får sällskap av färska grönsaker. Den säsongsanpassade menyn ser lite olika ut beroende på var automaten står men bygger alltid på svenskodlade råvaror med smaksättare och influenser från hela världen. All mat lagas av Veats kockar på Stora Essingen och körs ut på morgonen innan frukost. Mat som blir över skänks till Stadsmissionen.

Först ut är bland andra Åhléns City, A house, Söderhallarna och Nordeas huvudkontor i Stockholm. Under rådande situation med restriktioner kan Veats matautomater fungera som en positiv, nyttigt lunchalternativ utanför restaurangmiljön.

– Vi har gjort ett aktivt val att tänka på miljön i allt vi gör utan att göra avkall på matupplevelsen. Vi väljer lokala råvaror, minimerar svinn och tar fram bra förpackningar. Det känns fantastiskt att skapa ett matkoncept från grunden som bygger på svenskodlade grödor och samtidigt utveckla nya produkter, säger Henrik Pettersson, kökschef Veat.