Jordnötsgryta är en klassiker i Västafrika och äts i bland annat Gambia, Nigeria, Ghana och Mali. Den ser lite olika ut beroende område men det är en värmande gryta med varierande hetta som är helt omöjlig att inte älska.

14 sep 2020

Jag har använt cayennepeppar för hetta, men om du som jag älskar lite extra hetta så kan du även hacka ner lite habanero eller annan stark färsk chili.

Det är vanligt med kyckling i den här grytan men eftersom den här självklart är helt vegetarisk ersatte den med vegobitar, men det går också strålande att vända ner t ex kokta kikärter i den färdiga såsen.
Samma gäller med sötpotatisen, den går utmärkt att byta ut mot potatis och/eller morötter.

350 g vegobitar
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk finhackad eller riven ingefära
1 medelstor sötpotatis, tärnad
1 burk krossade tomater à 400 ml
1,5 dl jordnötssmör
1 dl hackade jordnötter
0,5-1 tsk cayennepeppar
8-10 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt

Till servering
Kokt ris
Färsk koriander

1. Stek vegobitarna gyllene i lite olja.
2. Vänd ner gul lök, vitlök och ingefära och låt fräsa med tills löken mjuknar och blir lätt transparent.
3. Vänd ner sötpotatis, krossade tomater, jordnötssmör, hackade jordnötter, cayennepeppar, vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt puttra på i 15 minuter eller tills sötpotatisen har mjuknat. Rör om då och då och fyll på med vatten om grytan tjocknar för mycket.
4. Smaka av med salt och servera med ris och färsk koriander.