Varma våffelmackor med ugnsrostade rotsaker

Självklart kan du göra mackor i våffeljärnet! Här är de fyllda med massor av smaker och konsistenser och blir underbart frasiga.

Green Kitchen Stories: En av mina favoriter är den här våffelmackan med rotsaker, majonnäs och dijonsenap. Vissa dagar lägger vi till en skiva ost för en fylligare smörgås och andra dagar hoppar vi över majonnäsen. Surkålen kan bytas ut mot picklad rödlök eller andra mjölksyrade grönsaker.

Kolla in deras hemsida här.

Green Kitchen at Home

Green Kitchen at Home (Norstedts) av David Frenkiel och Luise Vindahl serverar mat för alla dagar i veckan. Det är enkelt, smakrikt, väl- lagat och vackert. Boken är lakto-ovo-vegetarisk med enkla förslag på hur man veganiserar.

Recept: Varma våffelmackor med ugnsrostade rotsaker

2 mackor

Ugnsrostade rotsaker och grönsaker
2 kg blandade rotsaker och grönsaker, t ex sötpotatis, potatis, morot, palsternacka och broccoli
4 msk kallpressad olivolja
havssalt
svartpeppar

Våffelmackor
1 1⁄2 msk majonnäs, t ex äggfri
1⁄2 msk dijonsenap
1⁄2 mogen avokado
1 msk citronsaft
havssalt
svartpeppar
4 skivor danskt rågbröd
2 dl ugnsrostade rotsaker och grönsaker en näve babyspenat eller vanlig spenat
ev. 2 msk surkål
2 msk kallpressad olivolja

Ugnsrostade rotsaker och grönsaker
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skär rotsaker och grönsaker i bitar.
3. Sprid ut alltsammans på bakplåtspappersklädda plåtar. Spara broccolibuketterna om du använder sådana. Ringla över olivolja, krydda med salt och peppar och blanda väl.
4. Rosta i ugnen i 25-30 minuter eller tills grönsaker- na är mjuka och gyllenbruna. Tillsätt broccolibuketterna när det är 10 minuter kvar av tillagningstiden.
5. Ta ut grönsakerna ur ugnen och låt dem svalna helt.

Våffelmackor
1. Hetta upp våffeljärnet.
2. Lägg majonnäs och senap i en liten skål och blanda väl.
3. Lägg avokadon i en skål, tillsätt citronsaft, krydda med salt och peppar och mosa alltsammans med en gaffel.
4. Bred senapsmajonnäs på två av brödskivorna och avokadomos på de två andra. Lägg rostade rotsaker och spenat ovanpå senapsmajonnäsen och toppa med surkål (om du använder det). Lägg de andra brödskivorna ovanpå, med avokadosidan neråt.
5. Pensla ovansidan och undersidan av smörgåsarna med olivolja och grilla i våffeljärnet i några minuter eller tills de är gyllenbruna och knapriga. Servera smörgåsarna delade på mitten.