Frasig på toppen och sedan underbart krämig. Den här röran är faktiskt god året runt. Tänk dig den här på en skiva nyrostad surdegsbröd…

11 Dec 2019

8 portioner på ett julbord

Ostsås
2 msk smör, t ex mjölkfritt
2 msk vetemjöl
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 ½ dl mjölk, t ex osötad havre-, soja- eller mandelmjölk
1 ½ dl riven parmesanost, t ex Violife Prosociano

Kronärtskocksröra
2 burkar kronärtskockshjärtan à 400 g
½ gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk torkad timjan
½ dl brödsmulor
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Ostsås
Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och låt bubbla på i en minut.
Vispa ner lite grädde och mjölk i taget tills du har en slät sås utan klumpar. Låt sjuda tills den tjocknar något. Avsluta med att vispa ner osten och rör runt tills den smälter.

Kronärtskocksröra
Skölj kronärtskockshjärtana och hacka grovt. Pressa ut det mesta av vätskan.
Fräs gul lök, vitlök, kronärtskockshjärtan och torkad timjan i lite olja. Löken ska mjukna och allt ska få lite färg. Blanda röran med ostsåsen. Smaka av med salt och peppar.

Häll upp blandningen i en liten ugnsform. Strö över brödsmulorna och ringla över lite olja.
Gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills den har fått fint med färg.