Varm kronärtskocksdipp med stekt lök

Den här varma dippen gör sig bra på vinterns alla fester. Eller bara som ett gott snack tillsammans med rostat surdegsbröd.

Frasig på toppen och sedan underbart krämig. Den här röran är faktiskt god året runt. Tänk dig den här på en skiva nyrostat surdegsbröd…

Recept: Varm kronärtskocksdipp med stekt lök

2 msk smör, t ex mjölkfritt
2 msk vetemjöl
1 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 1⁄2 dl mjölk, t ex osötad havre-, soja- eller mandelmjölk
1 1⁄2 dl riven parmesanost, t ex Violife Prosociano

Kronärtskocksröra
2 burkar kronärtskockshjärtan à 400 g
1⁄2 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk torkad timjan
1⁄2 dl brödsmulor salt, svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader.

Ostsås
1. Smält smöret i en kastrull. Vispa ner mjölet och låt bubbla på i en minut.
2. Vispa ner lite grädde och mjölk i taget tills du har en slät sås utan klumpar. Låt sjuda tills den tjocknar något. Avsluta med att vispa ner osten och rör runt tills den smälter.

Kronärtskocksröra
1. Skölj kronärtskockshjärtana och hacka grovt. Pressa ut det mesta av vätskan.
2. Fräs gul lök, vitlök, kronärtskockshjärtan och torkad timjan i lite olja. Löken ska mjukna och allt ska få lite färg. Blanda röran med ostsåsen. Smaka av med salt och peppar.
3. Häll upp blandningen i en liten ugnsform. Strö över brödsmulorna och ringla över lite olja.
4. Gratinera i ugnen i 15 minuter eller tills den har fått fint med färg.