Världens största kanelbulle

Jag gjorde en gigantisk kanelbulle! Ät den rakt upp och ner som den är eller skär i snygga ”tårtbitar”.

I samarbete med Carlshamn

Varje år kommer det nya tokiga tolkningar kanelbullar lagom till Kanelbullens dag den 4 oktober. Jag ska vara ärlig… jag älskar en klassisk kanelbulle. Så är det bara! Men i år gjorde jag istället en gigantisk kanelbulle som täckte en hel plåt. Det är bara barnsligt roligt och alla kommer att le när du dukar fram den. Du kan slita loss biter som du vill eller skära upp i fina tårtbitar.

Jag använde mig av Carlshamn Tre oljor som nu finns i en stor 600 g förpackning. Det funkar bra både i degen och fyllningen. Psst… älskar det i fyllningen eftersom det redan är mjukt och bredbart så att det bara är att röra ihop med strösocker och kanel.

Carlshamn Tre oljor

Tre oljor är det senaste tillskottet i Carlshamn-familjen och den kommer i en efterlängtad större förpackning på 600 g. Carlshamn Tre oljor är gjord på raps-, kokos- och sheaolja, som ger en balanserad smak och fin konsistens. Fungerar lika bra i matlagning och bakning som på mackan.

Världens största kanelbulle

1 stor kanelbulle

Vetedeg
50 g margarin, Carlshamn Tre oljor
5,5 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
25 g jäst
0,75 dl vit sirap
0,5 tsk salt
Ca 10 dl vetemjöl

Fyllning
200 g margarin, Carlshamn Tre oljor
1,5 dl strösocker
2 msk mald kanel

Dekoration
mjölk att pensla med, t ex havre- eller sojamjölk
0,5 dl pärlsocker
0,5 dl mandelflagor

  1. Smält margarinet i en kastrull. Häll ner mjölken och låt bli fingervarmt.
  2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på den ljumma vätskan och blanda så att jäs- ten löser sig.
  3. Rör ner yoghurt, sirap, salt och mjöl. Du ska få en hyfsat lös deg, men inte för klibbig.
  4. Knåda degen i 10 minuter med hjälp av hushållsassistent. Täck över bunken med plastfolie och låt jäsa i 1 timme. Baka ut enligt förslagen.
  5. Kavla ut degen till en rektangel.
  6. Rör ihop margarin, socker och kanel till en krämig fyllning. Bred ut över hela degen.
  7. Skär ca 4 cm breda remsor. Rulla ihop en till en kanelbulle och lägg i mitten av en bakplåtspappersklädd plåt. Fortsätt ett snurra resor runt, runt runt, så att du får en stor kanelbulle.
  8. Täck med en bakduk och låt jäsa i 1 timme.
  9. Pensla kanelbullen med mjölk och strö över strösocker och mandel.
  10. Grädda i 250 grader i ca 20 minuter.