Den här kladdkakan är perfekt sammetslen och kladdig bortom vett och sans, men serveras fint upplagt på en assiett med dessertgaffel. Hemligheten är mjuk tofu (silkestofu).

24 jan 2020

Recept: Mattias Kristiansson  Foto: Eva Hildén

Silkestofu
Silkestofu, eller mjuk tofu, är ett syskon till den vanliga fasta tofun. Skillnaden är att silkestofu är mjuk som bara den, perfekt att mixa ner i pajer, fyllningar och andra recept där du vill ersätta ägg. Du hittar den i asiatiska butiker eller i asiatiska hyllan (då oftast i en tetra). Hittar du den inte alls går det bra med vanlig tofu.

12 bitar

200 g smör, t ex mjölkfritt
300 g mörk choklad, finhackad
300 g mjuk tofu (silkesfotu )
200 g strösocker

Till servering
vispad grädde, t ex vispbar soja- eller havregrädde

1. Smöra eller olja en rund form, ca 23 cm i diameter. Klipp ut en cirkel bakplåtspapper och lägg i botten, annars får du aldrig loss den här kakan.
2. Häll ner smör och choklad i en kastrull och smält ihop på låg värme.
3. Skrapa ner i en mixer tillsammans med tofu och socker. Mixa till en slät kräm. Häll ner krämen i den förberedda formen. Slå formen mot ett underlag så att eventuella bubblor försvinner.
4. Ställ in kakan i kylen i några timmar.
5. Vänd ut kakan ur formen och dra bort bakplåtspappret. Vänd tillbaka kakan på ett serveringsfat. Servera med vispad grädde.