Den här kladdkakan är perfekt sammetslen och kladdig bortom vett och sans, men serveras fint upplagt på en assiett med dessertgaffel. Hemligheten är mjuk tofu (silkestofu).

Annons
24 jan 2020

Recept: Mattias Kristiansson  Foto: Eva Hildén

Silkestofu
Silkestofu, eller mjuk tofu, är ett syskon till den vanliga fasta tofun. Skillnaden är att silkestofu är mjuk som bara den, perfekt att mixa ner i pajer, fyllningar och andra recept där du vill ersätta ägg. Du hittar den i asiatiska butiker eller i asiatiska hyllan (då oftast i en tetra). Hittar du den inte alls går det bra med vanlig tofu.

12 bitar

200 g smör, t ex mjölkfritt
300 g mörk choklad, finhackad
300 g mjuk tofu (silkesfotu )
200 g strösocker

Till servering
vispad grädde, t ex vispbar soja- eller havregrädde

1. Smöra eller olja en rund form, ca 23 cm i diameter. Klipp ut en cirkel bakplåtspapper och lägg i botten, annars får du aldrig loss den här kakan.
2. Häll ner smör och choklad i en kastrull och smält ihop på låg värme.
3. Skrapa ner i en mixer tillsammans med tofu och socker. Mixa till en slät kräm. Häll ner krämen i den förberedda formen. Slå formen mot ett underlag så att eventuella bubblor försvinner.
4. Ställ in kakan i kylen i några timmar.
5. Vänd ut kakan ur formen och dra bort bakplåtspappret. Vänd tillbaka kakan på ett serveringsfat. Servera med vispad grädde.