Världens mest perfekta kladdkaka

Kladdigaste kladdkakan du kan tänka dig. Full med choklad och nästan som en pudding. Hemligheten är tofu!

Jag kommer alltid hävda att det här är den bästa kladdkakan någonsin, och jag vet att många av er tycker det samma. Det är en kladdkaka, men också lite som en tryffelpaj och chokladmousse… i ett. Den är full med choklad, fullkomligt smälter i munnen och går till och med att variera. Den är underbar på så många sätt och har dessutom en liten hemlighet.

perfekt kladdkaka

Mjuk tofu är hemligheten

Det är faktiskt så. Det är den som ger en underbar len konsistens. Mjuk tofu eller silken tofu är en mjukare variant av tofu som du hittar i kyldisken (finns även ibland i den asiatiska hyllan på tetra). Det går bra med en fastare tofu, men använd då lite mindre… och en kraftfull blender. Tofun är också hemligheten bakom en perfekt kaka utan ägg.

Kladdkaka med choklad

Eftersom den här kladdkakan innehåller så mycket choklad så spelar den såklart stor roll. Ju godare choklad desto godare kaka! Med det sagt behöver du inte köpa en jättedyr choklad, men satsa på en som du tycker är goda att äta helt enkelt.

Klassisk kladdkaka

Vi har en mer klassisk kladdkaka som också är himmelsk… och utan ägg. Den bakas till perfektion och är också underbart kladdig. Som gjord för en klick vispgrädde eller en kula vaniljglass. Recept hittar du här.

Recept: Perfekt kladdkaka

Recept: Mattias Kristiansson  Foto: Eva Hildén

12 bitar

200 g smör, t ex mjölkfritt
300 g mörk choklad, finhackad
300 g mjuk tofu (silkesfotu )
200 g strösocker

Till servering
vispad grädde, t ex vispbar soja- eller havregrädde

1. Smöra eller olja en rund form, ca 23 cm i diameter. Klipp ut en cirkel bakplåtspapper och lägg i botten, annars får du aldrig loss den här kakan.
2. Häll ner smör och choklad i en kastrull och smält ihop på låg värme.
3. Skrapa ner i en mixer tillsammans med tofu och socker. Mixa till en slät kräm. Häll ner krämen i den förberedda formen. Slå formen mot ett underlag så att eventuella bubblor försvinner.
4. Ställ in kakan i kylen i några timmar.
5. Vänd ut kakan ur formen och dra bort bakplåtspappret. Vänd tillbaka kakan på ett serveringsfat. Servera med vispad grädde.