De här pirogerna är magiska. Fyllda med potatisröra, karamelliserad lök, sparris och salvia kommer du att göra dem om och om igen.

6 mar 2016

8-10 piroger

Karamelliserad lök
3 lökar
olivolja
salt
svartpeppar

2 rullar pizzadeg, 800 g
300 g kokt potatis
100 g färskost, t ex mjölkfri som Tofutti Creamy Smooth, finns båda sojabaserad och risbaserad (=sojafri)
0,5 citron, rivet skal och saft
8 kokta eller ångade sparrisar
färska salviablad
olivolja
salt
svartpeppar

vallmofrön

Karamelliserad lök
Skiva lökarna fint och fräs dem i lite olivolja på medelhög värme. De ska inte brännas utan långsamt få en mörk, karamelliserad färg. Det tar 15-20 minuter. Salta och peppar. Häll över i en skål och låt svalna något.

Sätt ugnen på 225 grader.
Rulla ut pizzadegen och ta ut rundlar med hjälp av en skål, glas eller kakmått. Lägg ut hälften av rundlarna på bakplåtspappersklädda plåtar.
Mosa ihop den kokta potatisen i en skål tillsammans med färskost, citronskal, citronsaft, salt och peppar.

Skär sparrisen i mindre bitar.

Lägg en liten hög med karamelliserad lök i mitten av varje rundel. Toppa med 1-2 matskedar potatisröra. Tryck ner några bitar sparris och avsluta med 1-2 salviablad. Pensla kanterna på degrundeln med vatten. Lägg på en degrundel och tryck ihop kanterna runt om så att de håller tätt.

Pensla pirogerna med olivolja och strö över vallmofrön. Grädda i 15-20 minuter tills de har fått fint med färg.