Världens godaste och krispigaste tofu!

Jag kan självsäkert säga att det här är bland den godaste och godaste tofun du kan tänka dig. Dubbelfriterad i en söt och salt sås. Ah, så mumsigt!

*I samarbete med @taframdetbasta*

Den här rätten är inspirerad av den brutalt goda ingefärstofun på Surfers. Krispig som bara den och framförallt en svindlande söt och salt sås som lyfter allt till himlen. Jag fick till såsen med fyra enkla ingredienser: Kikkomans sojasås, Tabasco Sriracha, socker och ingefära. Den är klar på ett kick och smakar så otroligt mycket. Ät som den är tillsammans med kokt ris.

Kikkomans ekologiska sojasås har en perfekt sälta som gör sig super till sushi, att doppa dumplings i eller som här, använda i såser.
Tabasco Sriracha kom 2020 men det var först nu jag smakade den. Den… är… så… god. Lagom stark och fantastisk att blanda ner i majonnäs (srirachamajonnäs) men jag älskar att ringla den direkt på en burgare, grillad korv, pommes… ja allt faktiskt!

Dubbelfritera?
Dubbelfritera innebär att du friterar tofun i två omgångar i två olika temperaturer. Det ger en galet krispig tofu som fortsätter att vara krispig även efter att du vänt ner den i såsen.

Recept: Världens krispigaste och godaste tofu

4 portioner

400 g fast tofu
1 dl majsstärkelse
rapsolja att fritera i

1,5 dl Kikkomans ekologiska sojasås
1 msk Tabasco Sriracha
0,75 dl strösocker
1 msk riven ingefära
0,5 dl vatten

Servering
3 salladslökar, tunt skivade
kokt ris

  1. tärna tofun och vänd i majsstärkelsen.
  2. Hetta upp generöst med olja i en stekpanna eller kastrull. Sikta på 170 grader.
  3. Droppa ner tofun och fritera i några minuter. Den ska bli lite krispig och få lätt med färg. Lyft upp med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
  4. Hetta upp oljan till 190 grader och droppa ner tofun på nytt. Låt nu fritera tills den är lätt gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper.
  5. Blanda ihop Kikkomans ekologiska sojasås, Tabasco Sriracha, strösocker, ingefära och vatten i en stekpanna. Koka upp och låt puttra i 5 minuter.
  6. Vänd ner tofun i såsen och blanda väl. Låt puttra på i 1-2 minuter.
  7. Strö över salladslök och servera med kokt ris.