Annons
Cape Ad

Världens bästa vegetariska Bánh mì med tofu

Bánh mì är en vietnamesisk klassiker. En fluffig baguette som vi här fyller med en smakrik tofu, picklade grönsaker och annat gott. Utan tvekan en av världens godaste mackor. Här är vårt bästa recept!

Recept: Mattias Kristiansson Foto: Eva Hildén

Srirachasås?
Många brukar ha srirachasås på sina bánh mì. Sriracha är inte en vietnamesisk sås och ingen stapelvara i vietnamesiska hem, även om den självklart går att köpa där.

Bánh mì
”Bánh mì” syftar egentligen på alla typer av bröd, men till en vietnamesisk bánh mì är det en luftig baguette som gäller. Gå inte på en fin surdegsbaguette utan hellre en enklare och fluffigare sort.

Rostad lök

Rostad lök är inte en traditionell topping men något jag är smått besatt av. Gå till asiatiska butiker och leta efter friterad schalottenlök. Det är förödande gott. Vanligt rostad lök går också bra.

Recept: Världens bästa vegetariska Bánh mì med tofu

4 portioner

Picklade grönsaker
400 g rättika, i stavar
1 morot, i stavar
4 dl vatten
1 ½ dl ättiksprit (12 %)
1 dl strösocker
1 tsk salt

Marinerad tofu
400 g fast tofu, skivad
2 vitlöksklyftor, pressade
½ tsk Five spice
½ dl hoisinsås
½ dl ljus sojasås
2 msk agavesirap
2 tsk sesamolja

Till servering
4 baguetter
majonnäs, t ex äggfri
röd chili, tunt skivad
skivad gurka
friterad schalottenlök
färsk koriander

Picklade grönsaker
1. Lägg ner grönsakerna i en glasburk eller skål.
2. Koka upp vatten, ättiksprit, strösocker och salt i en kastrull.
3. Häll lagen över grönsakerna och låt svalna helt i kylskåpet.

Marinerad tofu
1. Om du har tid så skiva först tofun i centimetertjocka skivor och frys in. Tina sedan upp och krama ur så mycket vätska du kan. På så sätt får tofun en fastare konsistens och suger åt sig bättre av marinaden.
2. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden. Pensla marinaden över tofun, båda sidor. Låt marinera i minst 30 minuter, helst över natten.
3. Stek tofun i lite olja tills den får fint med färg.

Servering
1. Värm på baguetterna.
2. Bred på ett lager majonnäs. Toppa med tofu, picklade grönsaker, röd chili, gurka, friterad schalottenlök och färsk koriander.