Varför vego?

Det finns flera olika anledningar att käka vego. Och alla anledningar är bra, om det så är att du vill bli snygg naken med vegomat. Här har vi samlat fem, kanske någon peppar dig lite extra att börja.

1. Jättegott!

Tiden är förbi då vegomat förknippas med fågelmat och beigefärgade avkok. Vegomaten fullkomligt exploderar av smaker, konsistenser, färger, former och nya tillagningssätt. Det största (lyx)problemet är att välja vad man ska ta sig an först.

2. Gör miljön en tjänst

Tråkigt nog är det kött, fisk, ägg och mejeriprodukter som är de stora bovarna när det kommer till utsläpp. Vår fina jord behöver plåstras om och rehabiliteras och vi kan alla rädda den bara genom att äta mer förödande god vegomat.

3. Ät dig frisk

Vegomat ger dig väldigt stora hälsovinster. Satsa på hela vegetabilier, baljväxter, nötter, fullkorn, frukt och grönt och du kommer drastiskt att minska risken för välfärdssjukdomar som cancer, hjärt- kärlsjukdomar och diabetes.

4. Rädda liv

Hur vi lever här påverkar andra. Den tråkiga verkligheten är att det finns resurser att mätta alla på jorden, vi har bara valt att fördela det lite annorlunda. FN rekommenderar att vi istället för att låta maten ta omvägar genom kossor och grisar ska stoppa bönor, majs och spannmål direkt i våra egna munnar. Då skulle maten bli billigare och räcka till fler.

5. Djuren

Man ska aldrig glömma djuren. Drygt 80 miljoner djur dödas i Sverige varje år för att bli kött, foder eller bara slängas. Testa att käka lite mer vego istället, så kan fler djur få leva i det fria och umgås med sina familjer och vänner.