Varför vego? Miljö, djur och hälsa

Det finns många anledning att äta vegetariskt/veganskt och ska man förenkla det hårt kan man säga: miljö/klimat, djur och hälsa.

Det är som sagt en väldigt grov förenkling och texterna nedan skrapar bara på ytan av vad kött- och mjölkkonsumtionen faktiskt ställer till det i världens. Tillsammans med många andra klimat- och miljöbelastande livsstilsval vi gör varje dag. Det är ibland svårt att känna var man ska börja och jag tycker att svaret är enkelt: Maten! Börja äta mer vegetariskt och du kommer göra väldigt mycket både för miljö, klimat, djuren och din hälsa.

Miljö

Kött- och mejeriprodukter påverkar klimatet nästan lika mycket som världens alla bilar, bussar, båtar och flygplan tillsammans.

Köttproduktion orsakar stora utsläpp av växthusgaser som sedan påverkar den globala uppvärmningen på ett negativt sätt. Växthusgaserna kommer från djurens matsmältning, via gödslet och även genom produktionen av foder. Att äta växtbaserad mat är därför ett väldigt effektivt sätt att minska på utsläppen av just växthusgaser. Du minskar även mängden kemikalieutsläpp som läcker ut i sjöar och vattendrag och orsakar övergödning.

Tänk även på att en växtbaserad kost kräver mycket mindre odlingsytor för att mätta samma mängd människor. Det är ett effektivare och smartare sätt att äta om man ska tänka odlingseffektivt.

Dessutom är majoriteten av världens djuruppfödning väldigt ineffektiv. Djuren mat skulle kunna ge mat till många fler människor om kalorierna inte tog en omväg genom djuren. Och inte för inget, den största delen av vår jordbruksmark används till djurfoder.

Djuren

Det slog mig först när jag stod vid frysdisken i matbutiken och såg hur de fyllde på med frysta kycklingfiléer i en gigantisk frysbox. Jag tänkte att där måste det lätt få plats hundra påsar med säkert fyra filéer i varje påse. Två hundra kycklingar har alltså satt sitt liv till för att fylla den boxen. Och det är bara en frysbox, i en butik, den här dagen, i den här staden, i det här landet. Tanken var helt svindlande på så många sätt. Närmare 100 miljoner dör på slakterier varje år… och det bara i Sverige. Djur som föds upp i rekordfart, sönderavlade för maximal avkastning. De flesta har det trångt och får inte ens se dagens ljus.

Läs gärna mer på Djurens rätts hemsida.

vegetariskt

Hälsa

Det finns stora fördelar för hälsan med att käka växtbaserat. Många upplever att de sover bättre, att tarmarnarna mår bättre och att hyn känns fräschare. Många känner även att de blir piggare och får mer energi. Den absolut största vinsten är dock att risken för härt-kärl- sjukdomar minskar drastiskt. Det finns till och med exempel på där hjärt- kärlsjukdomar har gått tillbaka efter en övergång till en växtbaserad kost. Nej, det är inte en mirakelkost som kommer göra dig immun mot alla sjukdomar och åkommor, men den minskar riskerna.

Hälsofördelarnas fulla effekt får du om du äter en bra, varierad växtbaserad kost med hela baljväxter, mycket fullkornsprodukter och lite vitt socker och annat som är dåligt för dig. Även friterade munkar kan vara växtbaserade, men det betyder inte att de är optimala för din hälsa.