Varför växtbaserat? – Miljö & klimat

Dagens köttkonsumtion är ohållbar, det vet vi.
 David Kihlberg, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, berättar de största vinsterna med att gå över till en vegansk kost.

Text: Anna-Maria Stawreberg (Artikeln skrevs 2017)

Under de senaste decennierna har köttkonsumtionen ökat kraftigt i västvärlden. Samtidigt har det aldrig varit så enkelt att vara vegan som det är nu.
– Och nu verkar det faktiskt som om kurvan vänder. Vi kan faktiskt för första gången se att vi svenskar börjar äta mindre kött och mer grönt, säger David Kihlberg, som jobbar med klimatfrågor på Naturskyddsföreningen.

På Naturskyddsföreningen vill man påverka människor att äta mer vego, och att äta med hänsyn till klimatet.
– Det finns många miljömässiga anledningar till att äta vego, men också hälsomässiga skäl. Dessutom väljer många att bli veganer för djurens skull, konstaterar David.

Köttproduktion orsakar stora utsläpp av växthusgaser som
i sin tur påverkar den globala uppvärmningen negativt, bland annat på grund av att stora mängder växthusgaser släpps ut från djurens matsmältning, via gödslet och genom foderproduktionen. Äter du veganskt så är du alltså med och bidrar till att mindre växthusgaser släpps ut. Äter vi mindre kött krävs det betydligt mindre mark för att mätta jordens befolkning, mark som kan användas mer effektivt genom att odlas på. För om vi tänker smart och konstruktivt och använder vår jord på rätt sätt finns det yta nog att mätta hela jordens befolkning på.
– Om vi äter mindre kött innebär det, förutom att det släpps ut mindre mängd växthusgaser, att det även blir mindre mängd kemikalieutsläpp och mindre övergödning av våra vattendrag, som en följd av konstgödsling, säger David.

David blev själv vegetarian när han var i tjugoårsåldern, i samband med att han läste miljövetenskap och miljöpolitik på universitetet. Efter några år som vegetarian tog han steget och blev vegan.
– Det kändes befriande att leva i enlighet med sina värderingar, säger han.
Då, för fyra år sedan, var det fortfarande lite meckigt att vara vegan. Idag är det rejält mycket enklare.
– Det har hänt något i samhället. Det har skett en enorm förändring i folks medvetande, och man vill äta mer hållbart. Det gör det också enklare att leva som vegan, säger David, och radar upp flera exempel som visar på utvecklingen:
– Allt fler livsmedelsföretag
 har märkt efterfrågan och hoppat på tåget, och även på restauranger finns det numera ofta veganska alternativ på menyn. Vill man hänga med i konkurrensen så måste man i princip ha ett veganskt alternativ att erbjuda. Så enkelt är det.