Pirogerna är fyllda med färska champinjoner, lök och persilja. Perfekt som en liten förrätt, om man så önskar.

6 mar 2016

cirka 10 stycken

Deg
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
300 g smör, t ex mjölkfritt
2 tsk ättikssprit eller vinäger
1 dl kallt vatten

Fyllning
2 klyftor vitlök
1 gul lök
1 paprika
500 g färska champinjoner
1 dl persilja

Deg
Blanda vetemjöl, margarin och salt. Blanda vatten och ättika. Nyp ihop allt till en deg och låt vila i kylen minst ett par timmar. När det är dags för kavling, dela degen i två delar. Kavla ut till ungefär en bakplåts storlek. Vik sedan tre gånger på längden och tre gånger på bredden, ungefär som man viker en handduk. Kavla ut igen. Nu är degen klar att användas!

Fyllning
Hacka alla ingredienser. Fräs lök och vitlök, tillsätt champinjonerna och låt steka tills vattnet försvunnit. Tillsätt paprika och persilja.
Fördela fyllningen i pirogerna och använd lite potatismjöl utrört i vatten  som “klister”. Grädda dem i 225 grader i cirka 15 minuter eller tills de har fått fin färg.