Annons
Cape Ad

Våra godaste chokladbollar (veganska)

De här chokladbollarna innehåller faktiskt CHOKLAD till skillnad från klassiska som endast brukar ha kaffe. Jag har även lite andra tricks för att göra de extra goda.

Ett trick är att rosta havren i en torr stekpanna så att den får ordentligt med färg… och smak! Ett annat är att använda lite kokosolja som ger en jättegod kokossmak. Och självklart smält choklad, för ännu mer chokladsmak.
Jag älskar inte kaffe, men har du bara lite i så smakar det inte kaffe, däremot så lyfte det chokladsmaken ytterligare. Använd mjölkfritt margarin för helt veganska bollar.

Om du tycker det är jobbigt att rosta havregrynen så hoppa det, men det ger verkligen extra smak.

16 st

4 dl havregryn
75 g smör, t ex mjölkfritt margarin
25 g kokosolja (med smak)
1 dl strösocker
2 msk kakao
½ tsk vaniljpulver
en nypa salt
200 g mörk choklad, hackad
2 msk kallt kaffe

Dekoration
kokosflingor

1. Rosta havren i en torr stekpanna tills den har fått fint med färg. Den ska få ordentligt med färg men se samtidigt till att den inte bränns. Häll över på en tallrik och låt svalna helt.
2. Vispa margarin, kokosolja, strösocker, kakao, vaniljpulver och salt krämig. Om kokosoljan är mjuk kan du ta den som den är, är den däremot stenhård så smält den försiktigt i micron.
3. Smält chokladen försiktigt i micron eller över ett vattenbad. Rör ner i smeten tillsammans med kaffet. Ställ in chokladbollssmeten i kylskåpet så att den blir tillräckligt fast för att rulla.
4. Rulla smeten till bollar och vänd sedan i kokosflingor.
5. Ställ in bollarna i kylen så att chokladen stelnar.