Annons
Cape Ad

Våra bästa våfflor

Frasiga och gyllene. Så ska riktigt goda våfflor vara! Här är vårt bästa recept och utan ägg dessutom.

Våffeldagen, eller Vårfrudagen (Marie bebådelsedag), var från början en kyrklig högtid som markerade vårbrukets början. Det berättades hur ärkeängeln Gabriel steg ner och meddelade Maria att hon skulle föda Guds son nio månader senare. Det är därför Vårfrudagen firas just den 25 mars. Vårfrudagen blev sen till våffeldagen efter ett språkligt missförstånd. Och det är vi glada för, för vem älskar inte frasiga våfflor!?

I stället för ägg?
Ibland används kikärtsspad för att ersätta äggen, men de här blir fluffiga av extra vätska och lite bakpulver. Det kolsyrade vattnet gör att de får ett extra lyft och blir ännu frasigare.

Recept: Våra bästa våfflor

8 st 

100 g smör, t ex mjölkfritt
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
2 dl mjölk, t ex havre- eller sojamjölk
2 dl kolsyrat vatten

1. Smält smöret.
2. Vispa ihop vetemjöl, bakpulver och salt. Om du vispar ihop med en ballongvisp behöver du inte sikta mjölet.
3. Vispa nu ner lite mjölk och kolsyrat vatten i taget tills du har en slät smet. Avsluta med att vispa ner smöret.
4. Grädda gyllene våfflor i ett våffeljärn.
5. Servera med valfria tillbehör.