Vår vaniljkola får här ett lyft av några flingor salt för att balansera upp den annars åh så goda sötman. Försök att äta en och sedan inga fler, helt omöjligt.

30 Nov 2018

20 bitar

1 vaniljstång
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
100 gram smör, t ex mjölkfritt
flingsalt

Tryck ner ett bakplåtspapper i en form, ca 30×20 cm.
Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna med hjälp av en kniv.
Blanda ihop alla ingredienser förutom saltet i en kastrull. Låt smälta ihop, koka upp, och sedan sjuda tills det når 120 grader. Till det här behöver du en kökstermometer. Rör om då och då så att smeten inte fastnar i botten.
Häll ner smeten i den förberedda formen. Strö över lite flingsalt och låt sedan allt stelna i kylskåpet. Skär i bitar och vira in i godispapper eller smörgåspapper.