Vem vill inte ta sig an den här gigantiska vaniljbullen med blåbär? Mycket enklare än att göra små och minst lika god.

2 okt 2016

Den här går självklart att göra helt vegansk. Vill du inte koka din egen vaniljsås kan du antingen ta Oatlys vaniljsås i kyldisken eller använda Marsán att koka-pulver.

2 stora bullar, ca 20 bitar

Vetedeg
2,5 dl mjölk, t ex soja-, havre- eller mandelmjölk
0,5 paket jäst (25 g)
1 dl strösocker
1 tsk mald kardemumma
10 dl vetemjöl special
100 g smör, t ex mjölkfritt
0,5 tsk salt

Fyllning
4 dl färdig vaniljkräm
4 dl blåbär, frysta går bra

Vetedeg
Värm mjölken tills den blir fingervarm. Smula ner jästen i en bunke.
Rör ner mjölken och tillsätt strösocker, kardemumma, vetemjöl special, smör och salt. Knåda i 10 minuter med hjälp av en hushållsassistent eller 15 minuter för hand. Täck över degen och låt jäsa i 45 minuter.
Dela degen i två bitar och kavla ut till rundlar. Lyft över på två bakplåtspappersklädda plåtar. Bred ut vaniljkrämen över degen och strö över blåbären.
Lägg en handduk över och låt jäsa i 45 min. Grädda jättebullarna i 200 grader i 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Relaterade artiklar