Jag gillar när köksredskapen kan användas till annat än de egentligen är tänkta till och sedan jag upptäckte hur gott det är att våffla mackor har det blivit en brunchfavorit om helgerna eller snabb lunch när man är på språng.

18 jun 2019

4 portioner

Smaksättningen kan man enkelt variera men här varvas ost med ruccolablad och en pesto gjord på ramslök, nässla och basilika.

Pesto

½ kruka basilika
8 blad ramslök (kan ersättas med en liten klyfta vitlök)
2 dl nässlor
1 dl solroskärnor
½ dl olivolja
½ dl näringsjäst
salt
svartpeppar

8 skivor bröd
en rejäl näve ruccolablad
skivad ost, t ex vegansk från Violife
olivolja

1. Mixa ihop samtliga ingredienser till peston. Det blir en ganska fast pesto.
2. Lägg två skivor ost på en skiva bröd, klicka ut peston och lägg på lite ruccolablad. Toppa med mer ost och lägg på den andra skivan bröd. Upprepa med resterande ingredienser.
3. Värm upp ett våffeljärn. Ringla lite olivolja i botten, lägg på mackan och ringla lite olivolja på brödskivan. Tryck ihop våffeljärnet och våffla tills mackan har fått fin färg. Upprepa med resterande mackor.

Recept och foto: Karoline Jönsson