Flätad gurka?
Skär gurkremsor med en potatisskalare och fläta likt du flätar en korg eller sådana hjärtan till jul. Varannan över, varannan under.
Om du inte pallar fläta gurka kan du dekorera med finhackad dill eller gräslök, eller bara runt skivad gurka.
10-12 bitar
16 skivor formfranska, med kanterna bortskurna
Kronärtskockspesto
1 knippe sparris
2 burkar kronärtskockshjärtan
2 msk olivolja
1 dl finhackad dill
1 vitlöksklyfta, pressad
salt
svartpeppar
1. Skär av den träiga delen längst ner på sparrisen. Ånga sparrisen i 6 minuter eller sjud i vatten ungefär lika länge. Skölj i kallt vatten så att den svalnar och skär sedan i mindre bitar.
2. Häll av spadet från kronärtskockshjärtana och skölj dem. Kramar ur så mycket vätska du kan och mixa de sedan i en matberedare. Blanda ner olivolja, finhackad dill, vitlök, salt och peppar.
Hyfsat klassisk potatissallad
600 g potatis, kokt
1 knippe gräslök, hackad
1 rödlök, finhackad
1 dl finhackad dill
1 burk, ca 3 msk, röd tångkaviar
1 dl majonnäs, t ex äggfri
1 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
1 citron, saften
salt
1. Hacka potatisen och blanda med resten av ingredienserna.
2. Lägg fyra skivor i en kvadrat på ett fat. Sprid ut hälften av potatissalladen över.
3. Lägg på fyra brödskivor över. Sprid ut kronärtskockspeston med sparris.
4. På med fyra skivor till och resten av potatissalladen. Avsluta med fyra brödskivor.
Krämig majonnäsröra
2 dl majonnäs, t ex äggfri
2 dl naturell yoghurt, t ex sojayoghurt
Blanda och bred ett generöst lager runt hela smörgåstårtan.
Topping
Här kan du toppa med sådant du har hemma och tycker är fint: Sparris, salladsblad, skivad avokado, citronklyftor, tomater, tångkaviar, rädisor mm.
*Det här receptet är vegan