18 års arbete ligger bakom Zetas senaste produkt, en olivolja du kan bre på mackan istället för smör.

14 feb 2018

– När jag flyttade till Sverige såldes olivolja på Apoteket. Det var inget fel med det, för olivoljans hälsoeffekter var sedan länge kända för mig och andra från medelhavsområdet. Jag fick idén om en bredbar olivolja år 2000, och sedan dess har jag arbetat med att utveckla produkten. Det visade sig mycket svårare än jag trodde, om man som jag inte ville använda vare sig palmolja eller andra tillsatser, säger Fernando Di Luca, grundare av Di Luca & Di Luca och varumärket Zeta.

En central del i produktutvecklingen var att ta fram ett vegetabiliskt fett med så mycket olivolja som möjligt. Nästa utmaning var att förädla olivoljan till fast form utan tillsatser.
– Till sist hittade vi sheafrukten som ser ut som en liten mangofrukt och växer i Afrika. Scheanöten innehåller ett fett som har fast form i rumstemperatur. Genom att blanda olivolja med sheanötsfett* får BreOliv en härligt mjuk och bredbar konsistens direkt från kylskåpet. Det enda vi adderat är vatten och lite salt, berättar Fernando.

BreOliv är helt vegansk och kommer att säljas på Ica, Coop, Hemköp samt Citygross och finns i butik från v 7. Priset för en ask BreOliv, 200g, är cirka 45 kronor.

Zeta BreOliv innehåller:
72 % olivolja
18 % sheafett
8,8 % vatten
1,2 % salt
*nötallergiker kan äta Breoliv då sheanöten inte tillhör den kategori nötter som orsakar allergiska reaktioner. Läs mer på Livsmedelsverkets hemsida.