Ingen kan billig, god, näringsrik och klimatsmart som Hanna Olvenmark. Alltid under tian, så även i hennes senaste kokbok!

4 jan 2020

I Hanna Olvenmarks senaste bok Portionen under veckan: 300-kronorsveckorna (Ordfront), får du just det: smarta veckomenyer för en billig peng, men med mycket smak. Lakto-ovo med mycket veganskt eller lätt att veganisera.

Recept: Hanna Olvenmark Foto: Ulrika Pousette

Asiatisk brysselkålswok med jordnötssås

4 portioner GF Använd risnudlar 0,3 kg CO2e/portion

Jag har aldrig varit ett fan av den gräddstuvade brysselkålen som serveras på julbordet. Därför skapade jag min egen brysselkålssallad som är marinerad i en jättegod asiatisk dressing. Helt magisk. När jag sedan fick lite över provade jag att woka salladen och servera den med jordnötssås och nudlar. Tadaa! Här får du alltså inspiration till två rätter: en brysselkålssallad och en brysselkålswok.

nudlar för 4 portioner

Brysselkålssallad
½ kg brysselkål
2 tsk riven ingefära
2 vitlöksklyftor, pressade
1 hackad röd chili
½ lime, saften
2-3 msk neutral olja t ex rapsolja
1-2 msk vatten
2 msk sojasås
1-2 msk sesamfrön

Jordnötssås
½ dl jordnötssmör
½ lime, saften
1 tsk riven ingefära
1-2 tsk sojasås
några droppar tabasco eller lite sambal oelek
ett par teskedar varmt vatten

1. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten i några minuter. Obs, den ska vara spänstig! Låt svalna.
2. Blanda ingefära och vitlök med hackad chili, limesaft, olja, vatten och sojasås.
3. Halvera brysselkålen, slå över dressingen och blanda om. Låt gärna stå och dra sig över natten. (Det är inget måste, men det blir gott.) Strö över sesamfrön.
4. Koka nudlarna i rikligt med vatten.

Jordnötssås
1. Blanda jordnötssmöret med saften av lime, riven ingefära, sojasås och tabasco/sambal oelek. Vispa ut med några teskedar varmt vatten till en sås. Häll upp i en skål.
2. Hetta upp en stekpanna eller wokpanna och fräs den marinerade brysselkålen snabbt. Blanda ner nudlarna med brysselkålen och servera med jordnötssåsen.

Relaterade artiklar