4 portioner
Psst… Det går jättebra att köpa färdiga vegoburgare och steka på eftersom det redan finns så många andra smaker här.
Lökmarmelad
400 g gul lök, tunt skivad
2 msk smör, t ex mjölkfritt
½ dl vitvinsvinäger
2 msk råsocker
salt
Picklad rödlök
2 rödlökar, tunt skivade
1 ½ dl rödvinsvinäger
½ dl strösocker
1 tsk salt
Rostad vitlöksmajonnäs med gräslök
8 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 dl crème fraîche, t ex Planti Cooking Fraiche eller Oatly Turkisk
2 msk finhackad gräslök
1 tsk lökpulver
salt
svartpeppar
Lökburgare
500 g formbar sojafärs
1 tsk lökpulver
1 tsk vitlökspulver
1 tsk torkad ramslök
1 tsk rökt paprikapulver
salt
svartpeppar
Till servering
hamburgerbröd
ost
ketchup
sallatsblad
lökringar
Lökmarmelad
1. Fräs löken i smöret tills den mjuknar och blir vackert karamelliserad. Den ska bli ordentligt mörkbrun i färgen.
2. Rör ner vinäger, råsocker och salt. Låt puttra på i 5 minuter till. Häll över i en skål och låt svalna.
Picklad rödlök
1. Lägg ner rödlöken i en glasburk.
2. Rör ihop rödvinsvinäger, strösocker och salt. Rör om tills sockret har löst upp sig. Häll över rödlöken och låt stå i minst 30 minuter.
Rostad vitlöksmajonnäs med gräslök
1. Stek vitlöksklyftorna i olivoljan tills de har fått ordentligt med färg på alla sidor. De ska nästan bli svarta i färgen.
2. Mosa vitlöken i en mortel eller med en sked. De är jättemjuka.
3. Blanda vitlök, crème fraîche, gräslök, lökpulver, salt och peppar i en skål. Låt stå i minst 30 minuter innan servering.
Lökburgare
1. Rör ihop samtliga ingredienser i en skål.
2. Forma till burgare och stek gyllene i lite olja.
3. Om du vill att osten ska smälta fint lägger du på några skivor på varje burgare, häller på 1-2 tsk vatten och sätter på ett lock. Vänta i 1 minut och osten kommer att ha smält perfekt.
Servering
Fyll varma hamburgerbröd med sallat, lökburgare, ost, rostad vitlöksmajonnäs, lökmarmelad, picklad rödlök och ketchup. Servera med stekta/friterade lökringar.