Ultimata burgaren med jalapeño mac ’n’ cheese och kokosbacon

Det här utan konkurrens bland det godaste jag har ätit. Bärtas Umami-burgare är fenomenal i sig, men lägg där till en superkrämig mac ’n’ cheese på sötpotatis, cashewnötter och jalapeño samt rökig kokosbacon.

*I samarbete med Bärta*

Jag är ett galet stort fan av Bärta och deras produkter. Jag älskar alla men favoriten är nog ändå burgaren eftersom den går att äta som en burgare på klassiskt vis, men den är även god som en biff att äta tillsammans med t ex bearnaise och rostade rotfrukter.
Bärtas burgare görs som de andra produkterna på groddade och fermenterade gula ärtor. Svenskt och ekologiskt, alltid glutenfritt och veganskt. De går prima att lägga på grillen men jag gillar att steka dem i ganska mycket olja. Läs mer om Bärtas produkter här samt var du kan köpa dem.

Den här burgaren är inspirerad av en burgare jag åt i New York och är alltså toppad med en krämig mac ’n’ cheese som intressant inte görs på ost… utan sötpotatis och cashewnötter. Har du inte testat så måste du! Den innehåller finhackad jalapeño men det blir inte hett hett hett, utan bara en lätt kittlande kick.

Psst… jag gjorde en dubbel burgare för det kändes extra maffigt, men en enkel burgare mättar mer än nog. Du kan även servera mac ’n’ chefen vid sidan av för mer civiliserat ätande…haha.

4 Bärta Burgare Umami
ca 4 msk BBQ-sås

Mac ’n’ cheese med jalapeño
1 dl cashewnötter, blötlagda i 6 timmar eller över natten
200 g makaroner
1 sötpotatis
1 msk rapsolja
2-3 dl vatten
1 jalapeño, finhackad
salt

Kokosbacon
1 dl kokosflakes
0,5 msk ljus sojasås
0,5 tsk liquid smoke
0,5 msk lönnsirap

Tillbehör
4 hamburgerbröd
salladsblad
tomat, skivad
rödlök, skivad

1. Tina Bärta-burgarna och stek sedan i olja så att de får fint med färg på båda sidor.
2. Pensla burgarna med BBQ-sås.

Mac ’n’ cheese med jalapeño
1. Koka makaronerna enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Sätt ugnen på 175 grader.
3. Halvera sötpotatisen och lägg med snittytan ned på en plåt. Pricka skalet med en gaffel.
4. Rosta i ugnen i ca 45 minuter eller tills potatisen är riktigt mjuk.
5. Gröp ur 250 g av fruktköttet och lägg ner i en blender tillsammans med blötlagda cashewnötter, rapsolja och ca 2 dl vatten. Mixa slätt och tillsätt mer vatten om det behövs. Det ska bli en ganska tjock sås.
6. Häll ner såsen i en kastrull och värm på. Vänd ner makaroner och finhackad jalapeño. Smaka av med salt.

Kokosbacon
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda ihop samtliga ingredienser på en bakplåtspappersklädd plåt. Rosta i ugnen
i ca 5 -8 minuter eller tills kokosflakesen börjar få fin färg. Ta ut och låt svalna helt.

Servering
1. Rosta hamburgerbröden i en brödrost eller stek de i lite olja.
2. Lägg några salladsblad, tomat och rödlök på underdelen. Toppa med en eller två Bärta-burgare, beroende på hur hungrig du är.
3. Skeda över mac ’n’ cheese och toppa med kokosbacon och locket.