Vegetarisk ugnsrostad aubergine med currydoftande yoghurt

Den här rätten från Yotam Ottonelghi har jag gjort så många gånger att det är galet. Det är godaste tillbehöret till mycket och även super på en buffé.

4 generösa portioner GF

Du kan förbereda de olika komponenterna i den här rätten en dag i förväg om du vill. Förvara dem i olika burkar i kylskåpet och låt dem bli rumstempererade innan du lägger upp rätten. Om du ser färska curryblad i affären ska du köpa dem på en gång – de finns ibland men sedan försvinner de från hyllorna ett tag. Frys in de blad som inte används så att de finns hemma nästa gång du behöver dem. Stek dem lätt i en matsked olja så blir de ett underbart väldoftande tillskott i den här rätten. Strö även över lite granatäppelkärnor före servering. Om du kör på currytemat i resten av måltiden kan du fritera några pappadamer, det är jättegott att smula dem över grönsakerna. I sådana fall kan du hoppa över mandelspånen.

3 stora auberginer (1,1 kg)
1 dl jordnötsolja eller rapsolja
200 g naturell yoghurt, t ex soja- eller havreyoghurt
2 tsk medelstark curry
1 krm malen gurkmeja
1 limefrukt: 1 tsk finrivet skal, 2 tsk saft
1 silverlök, tunt skivad
30 g mandelspån
½ tsk spiskumminfrön, rostade och lätt mortlade
½ tsk korianderfrön, rostade och lätt mortlade
40 g granatäppelkärnor
salt
svartpeppar

1. Sätt ugnen på 220 grader (varmluft).
2. Skala bort några remsor av aubergineskalet från den ena änden till den andra med en potatisskalare, så att auberginerna blir zebrarandiga, med svart skal och vitt kött. Skär i 2 cm tjocka, runda skivor på tvären och lägg i en stor skål. Blanda väl med 70 ml olja, ½ tsk salt och rejält med svartpeppar. Bred ut skivorna på en stor plåt med bakplåtspapper.
Ugnsrosta i 40-45 minuter, tills de är mörkt gyllenbruna, och ställ åt sidan för att svalna.
3. Blanda yoghurten med 1 tsk curry, gurkmeja, limesaft, en stor nypa salt och ett ordentligt tag med pepparkvarnen. Förvara i kylen tills den ska användas.
4. Häll de 2 msk olja som är kvar i en stor stekpanna på medelhög till hög värme. Lägg i löken när pannan är het. Stek i 8 minuter och rör om ofta, tills löken är mjuk och mörkt gyllenbrun. Tillsätt resten av curryn, mandlarna och en nypa salt och fortsätt steka i 2 minuter, tills mandlarna har fått lite färg.
5. Lägg vid servering upp aubergineskivorna så att de överlappar varandra något på ett fat eller på separata tallrikar. Skeda över yoghurtsåsen och toppa med den stekta lökblandningen. Strö över spiskumminfrön, korianderfrön, granatäppelkärnor och limeskal och servera.

 

Simple
I Yotam Ottolenghis nya bok Simple (Tukan Förlag) bjuder han på samma smakrika mat, mycket med inspiration från Mellanöstern, men här i ett något enklare format än vi är vana vid. Duka upp en färgrik buffé, lyxa till frukosten eller släng ihop en enkel middag.