En helt vegansk, klassisk ugnspannkaka, med kikärtsspad istället för ägg. Vi har även lagt till purjolök och gröna ärtor för färg och extra smak. Supersmarrigt med en klick lingonsylt!

15 okt 2019

När jag var liten älskade jag ugnspannkaka. Älskade! När jag blev vegan tänkte jag att förlusten av ugnspannkakan var en sorg jag var tvungen att bära med mig för resten av livet. Dramatiskt, eller hur? Sådan tur att en genial fransman upptäckte kikärtsspadets oväntade egenskaper så att jag kunde lätta på mina sorger och äntligen få njuta av barndomsminnen igen. Du kan köra den här ugnspannkakan au naturel, med bara rökt tofu eller fullproppad med både tofu, purjolök och gröna ärtor.

200 g rökt tofu, tärnad
1 liten purjolök, finhackad
3 dl gröna ärtor
5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
8 dl mjölk, t.ex. osötad soja-, havre- eller mandelmjölk
1,5 dl kikärtsspad (från 1 förpackning)

Till servering
lingonsylt
morötter, rivna

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Pressa ner ett ark bakplåtspapper i en ugnsform, ca 30 × 20 cm.
3. Fräs den rökta tofun knaprig i lite olja. Vänd ner purjolöken och låt fräsa med tills även den får färg. Avsluta med att vända ner ärtorna.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en skål.
5. Vispa ner lite mjölk i taget tills du har en slät smet utan klumpar. Avsluta med att vispa ner kikärtsspadet.
6. Blanda ner den stekta tofun, purjolöken och ärtorna i smeten. Skrapa sedan ner smeten i den förberedda ugnsformen.
7. Grädda ugnspannkakan i 25–30 minuter eller tills den har fått fint med färg.
8. Ta ut och servera tillsammans med lingonsylt och rivna morötter.

 

I Mattias Kristianssons senaste bok ”Vego – snabbt och enkelt” (Semic förlag) bjuds det på vegansk mat för en hel månad, plus desserter och några festmåltider.
Köp den på Adlibris.