Turkiska vegetariska linsbiffar – Mercimek köftesi

De smakrika turkiska biffarna serveras
 ofta som aptitretare, eller som en del av en buffé. För variation kan man exempelvis blanda ner kokt, pressad potatis, lite vitlök, citronsaft eller chili i smeten.

Man tar sedan en linsbiff, rullar in den i ett salladsblad och njuter av smakerna. Jag serverar gärna mina biffar med sallad, tsatsiki och en bit bröd. Passar perfekt på varma sommardagar och uppdukat på en vegetarisk/vegansk buffé!

Avsluta med baklava.

ca 30 små biffar

4 dl röda linser
7–8 dl vatten
1 buljongtärning av valfri sort
2 dl finmalen bulgur (köftelik)

Kryddmassa
1 gul lök
1 dl rapsolja
3 msk tomatpuré
1 msk paprikapuré (kan ersättas med 1 msk tomatpuré + 2 tsk paprikapulver)
1 msk malen spiskummin
ev. torkad och malen chili
efter behag
2 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar
4 salladslökar
1 knippe finhackad persilja romansalladsblad

Servering
ev. granatäppelsirap att ringla över
citronklyftor
valfria grönsaker
ev. tsatsiki

1. Skölj linserna i kallt va en och koka upp dem tillsammans med vattnet i en kastrull. Skumma av och smula sedan ner buljongen. Låt koka på svag värme under lock tills linserna är helt sönderkokta, det tar cirka 20 minuter. Lyft på locket då och då, rör om och mosa linserna lite lätt med baksidan av en matsked.
2. Stäng av värmen och blanda ner bulgurn. Lägg på locket och låt linsröran svalna.
3. 
Finhacka löken till kryddmassan och fräs den mjuk i oljan i en stekpanna. 4. Tillsätt tomat­ samt paprikapuré och fräs lite till. Krydda med spiskummin och eventuellt malen chili.
5. Blanda linsröran med kryddmassan och krydda med salt och peppar. Knåda ihop alltsammans till en jämn smet. Om smeten känns för torr kan du tillsätta lite olivolja. Finhacka . salladslöken och blanda ner den tillsammans med persiljan.
6. Forma avlånga biffar av smeten och lägg dem på en bädd av romansalladsblad på ett serveringsfat. Garnera med citronklyftor. Gillar du syrliga smaker kan du ringla över lite granatäppelsirap.
7. Servera biffarna som en huvudrätt tillsammans med citron­ klyftor, grönsaker och tsatsiki, eller som en sidorätt precis som de är.

I Zeinas Green Kitchen (Bonnier fakta) tar Zeina Mourtada med dig på en resa runt hela världen och bjuder på spännande mat som får det att vattnas i munnen. Smakrikt, färgglatt och frestande, men samtidigt enkelt och kul.

Köp boken på Adlibris.

Recept: Zeina Mourtada Foto: Ulrika Ekblom