Vegetarisk turkisk köfte kebab med paprikasallad

Klassiska turkiska grillspett som jag här gör med formbar färs. Det är supersmidigt att bara tina och krydda upp. Gillar du extra hetta kan du ha med kärnorna från den färska chilin, annars skrapar du bort dem.



4 portioner

Sumac
Sumac är en rubinröd krydda som används mycket i Mellanösternmat. Den har en fin syrlighet och är god att bara strö över en sallad, rostad potatis eller hummus. Du hittar den i välsorterade matbutiker eller på t ex kryddlandet.se.

Köfte kebab

500 g formbar sojafärs, t ex Anamma, Vegme eller Peas of Heaven
1 gul lök, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 tsk chiliflakes
¼ tsk spiskummin
salt
svartpeppar

Löksallad
1 gul lök, tunt skivad
1 röd paprika, tunt skivad
½ dl finhackad persilja
2 tsk sumac
2 msk olivolja
salt

Köfte kebab
1. Rör ihop samtliga ingredienser i en skål. Smaka av med salt och peppar.
2. Forma till järpar och trä upp på grillspett. Grilla tills de har fått fint med färg. Du kan självklart även steka dem gyllene i en stekpanna.

Löksallad

Blanda samtliga ingredienser i en skål. Låt stå i minst 10 minuter före servering.
Servera kebaben tillsammans med löksallad och gärna yoghurtsås och tunnbröd.