Den här krämiga, fylliga chiapuddingen med tropiska smaker som mango och kokos är lika lyxig till frukost som till dessert. Går superbra att förbereda så gör en extra stor sats!

2 sep 2019

Recept: Gaz Oakley Foto: Simon Smith och Adam Laycock

Chiafrön är ett superlivsmedel som jag älskar att ha med i mina frukosträtter. De är en utmärkt källa till livsviktiga omega-3-fettsyror. Här har jag gett dem en tropisk twist.

2-3 PORTIONER

5 msk chiafrön
2,5 dl kallt vatten
1 fryst banan
1 mogen mango, skalad och tärnad
2,5 dl kokosmjölk
1 tsk vaniljextrakt
0,5 tsk färsk gurkmeja (valfritt)

Garnering
1 passionsfrukt, fruktköttet urgröpt
2 msk kokosflingor
2 msk kokosyoghurt
en liten näve färsk mynta, hackad
skalet från 1 lime
mangopuré
mangoskivor

1. Först behöver vi låta chiafröna svälla. Blanda dem med vatten i en skål, och ställ sedan in skålen
i kylen för att låta chiafröna blöt­läggas i minst 30 minuter. Jag blötlägger mina över natten.
2. Lägg banan, hälften av den tärnade mangon, kokosmjölk, vaniljextrakt och gurkmeja i en mixer och mixa i 30 sekunder, eller tills blandningen är slät.
3. Mixa resten av mangon till en puré. Jag sparar den för att kunna ringla den överst på puddingen.
4. Tillsätt banan- och mangobland­ningen till de blötlagda chiafröna, blanda väl och skopa ned i frukost­skålar.
5. Toppa med vacker passionsfrukt, kokosflingor, kokosyoghurt, färsk mynta, limeskal, mangopure och mangoskivor.

I Gaz Oakleys bok Vegan 100 (Norstedts) bjuds vi inte bara på jättecoola bilder utan framför allt på mat som får oss att vilja slita ut sidorna ur boken och äta upp dem. Det är smaker från hela världen och det är läcker snabbmat, fräscha sal- lader och husmanskost med en twist. Allt veganskt och allt underbart.