Trendigast 2020: Linfrön, veganskt, israeliskt, kakao mm.

Ett växande intresse för det skandinaviska köket och krav på fler veganska alternativ. Uber Eats förutspår nästa års stora mattrender baserat på miljontals sökningar i appen. Här är listan!

Uber Eats släpper årligen trendanalysen Foodcast, baserat på de sökningar som ökat mest i appen de senaste sex månaderna. Förra årets Foodcast indikerade att 2019 skulle bli veganismens stora genombrottsår i Europa. I Sverige definierar sig var fjärde svensk som vegetarian, flexitarian, pescetarian eller vegan, enligt en färsk undersökning från Yougov*. Årets upplaga visar överlag att den köttfria trenden håller sig fortsatt stark och att konsumenter nu efterlyser större vegansk variation. Intresset för jackfruiten, som ofta beskrivs som den veganska motsvarigheten till pulled pork, ökar exempelvis drastiskt.

På den svenska topplistan återfinns förutom halloumin även sökningar på tryffel, vitlök, falafel, cashew, tempura och miso. Samtidigt seglar pizzan upp på en tredjeplats från att inte ha varit inkluderad alls på förra årets topp 20-lista, och även sushin gör en comeback på topp 5.

– Förra årets veganska trend är fortsatt stark, även om årets sökningar visar en något större variation än tidigare. Det som är mest utmärkande med årets resultat är att fler verkar vilja variera sin kost och efterfrågar fler vegetariska alternativ. Vi på Uber Eats är glada över att ha en mångfald av restauranger från olika kök som erbjuder både hälsosam vardagsmat och mer lyxiga helgmiddagar, säger Henrik Berglin, operativ chef på Uber Eats i Sverige.

De hetaste köken inför 2020:
1. Israeliskt
2. Skandinaviskt
3. Etiopiskt
4. Koreanskt
5. Armeniskt

De hetaste mattrenderna i Europa inför 2020:
1. Linfrön
2. CBD/hampa
3. Kombucha
4. Vitlök
5. Kantarell
6. Kakao
7. Popcorn
8. Pumpa
9. Jackfruit
10. Tempeh

De vanligaste sökningarna i Sverige 2019:
1. Halloumi
2. Veganskt
3. Pizza
4. Tryffel
5. Sushi
6. Vitlök
7. Falafel
8. Cashew
9. Tempura
10. Miso
11. Raw food
12. Tacos
13. Bibimbap
14. Vegetariskt
15. Hummus
16. Edamame
17. Sriracha
18. Acai
19. Shawarma
20. Pho

* Undersökningen är genomförd av Yougov på uppdrag av Uber. Undersökningen är genomförd bland män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige, och 2001 respondenter deltog. Urvalet är representativt för den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Undersökningen är genomförd under perioden 6 – 12 juni 2019 via YouGov Sveriges Internetpanel.