Torkning av bär och frukt

Blev du inspirerad av vår artikel om torkning i vårt höstnummer? Här kommer fler tips och trix.

Frukt och bär som innehåller mycket socker ska aldrig torkas så att de blir hårda eftersom sockret är konserverande. De ska torkas så mycket att man inte kan trycka ut någon saft. Konsistensen ska vara seg och läderartad. Detta gäller söta äpplen, päron, plommon mm. Men inte t ex blåbär som har en lägre sockerhalt.

Sockerlagstorkning
Livsmedel som värms i en mättad sockerlag (2 kg socker/1 l vatten) får en kortare torktid och mjukare konsistens. De ska torkas tills de känns som russin. Sockerlag kan smaksättas med bärjuicer och kryddor. En god klassiker är torkade rabarberbitar som legat i sockerlag med mynta. Sockerlagen kan sedan kokas till sirap.

”Fruktläder”
Ett enkelt och jättegott fruktgodis är att göra ett fruktmos av till exempel äpplen, päron eller aprikoser. Moset ringlas ut eller bres på en silikonmatta eller lätt oljat bakplåtspapper. Torka i torkugn. När fruktremsan håller ihop så vänds den och torkas på andra sidan. Resultatet blir ett supergott syrligt och segt godis.

Bananer
Bananer är bäst att torka då de har fått lite bruna fläckar på skalet men innan de är övermogna. Det bästa sättet är att torka 3-5 mm bananskivor.

Blåbär
Blåbär plockas mogna. De torkas vid en temperatur vid max 50 grader, gärna med lägre temperatur i början. Rensningen går lättare efter torkningen. Blåbärsblad är ätliga så det gör inget om du missar några som följer med ner i muslin.

Nypon
Egen nyponsoppa på torkade nypon är himmelskt gott. Ett tips är att söta med agavesirap under tillagningen som alternativ till vitt socker. Sjud de torkade bären mjuka och kör dem sedan i en mixer innan du blandar i sötning och vatten.
Men att rensa nypon är ett pillgöra. Förr halverades nyponen utan att klipulvret gröptes ur. Sen torkades de tills de var halvtorra och lades sen i en grov säck. Två personer fattade tag i varsin ände och skakade säcken kraftigt. Då lossnade det mesta av hår och kärnor. Sedan torkades de färdigt. En annan mer modern metod är att gröpa ur dem med en liten sked.

Rönnbär
Rönnbär är numera ett så kallat SUPERBÄR, superspäckade med vitaminer… När man ska torka rönnbären så behöver man inte invänta några frostnätter eller lägga dem i frysen för att de ska bli lite sötare. Under torkningen så blir de både sötare och fylligare i smaken. Ett tips är att repa av bären från klasarna med en gaffel.