Annons
Cape Ad

Topp 10: Europas mest veganvänliga städer

Europa bjuder på många veganpärlor. Men vilken stad är egentligen bäst? Siten Holidu tog på sig uppgiften och här har ni listan.

Listan baseras på information från Happy Cow, en webbplats som har specialiserat sig på restauranger och butiker med veganskt utbud. För att skapa rankningen vägdes antalet veganrestauranger och antalet restauranger med veganska alternativ mot befolkningsstorleken i varje stad. Mer info finns på www.holidu.se, sökmotorn för semesterboenden.

1.  Amsterdam

De största städerna i Europa tillgodoser generellt de behov som resande veganer eller vegetarianer har. Fans av det växtbaserade köket kan hitta gott om varor i matbutiker eller specialaffärer för att skapa ett mästerverk i sitt semesterhus eller sin lägenhet. De kan även välja bland det växande antalet veganska alternativ i restauranger och kaféer. Detta gäller särskilt i Amsterdam. I ”Venedig i norr” finns restauranger, kaféer och bistroer på varje gata med ett brett utbud av vegansk mat. Vad sägs om vegansk pannekoeken till frukost?

2. Paris

Det franska köket är legendariskt, så det är ingen överraskning att Paris landar på andra plats med sitt stora urval av restauranger som erbjuder trerätters veganmenyer

3. Lissabon

Lissabon, som är på tredje plats, har mer att erbjuda än bacalhau och pastéis de nata. Det är möjligt att hitta ett brett utbud av restauranger som erbjuder växtbaserade alternativ i den portugisiska huvudstaden, kanske till och med en veganvänlig pastéis?

4. Stockholm

Skandinaverna är alltid före de senaste trenderna och när det gäller köket är de öppna för att prova det breda utbudet av växtbaserade delikatesser. Tack vare sitt stora veganska utbud mellan skärgården och den gamla stadskärnan, ligger Stockholm på fjärde plats i rangordningen.

5. Berlin

Berlin rankas på en femte plats och understryker det momentum som den veganska rörelsen för närvarande har i den tyska huvudstaden.

6. Köpenhamn

Köpenhamn landar på sjätte plats – trots att det finns fler grisar än människor i Danmark. Men vem säger att växtbaserade ingredienser inte kan vara en topping på det traditionella smörrebrödet?

7. Prag

I Prag har turismen spelat en viktig roll för att uppmuntra restauranger att erbjuda ett ökande antal veganska rätter tillsammans med det traditionella köttet och dumplings.

8. Wien

Det finns mycket som exciterar veganer i Wien och det råder verkligen ingen brist på veganska restauranger och mataffärer. Staden är känd för sin höga livskvalitet och det gäller såväl djur som människor.

9. Oslo

Oslo är inte bara en av de mest miljövänliga huvudstäderna, utan även en stad med ett mycket grönt kök som passar bra för veganer.

10. London

Medan det kan vara överraskande att London ligger på sista plats i Europa, är det av en enkel anledning: storleken på den brittiska huvudstaden gör att det tar lite längre att stöta på en vegansk restaurang. Londons kulinariska scen är nämligen lika mångkulturell som befolkningen. Det är möjligt att äta en växtbaserad kost från morgon till natt, sju dagar i veckan, vare sig det handlar om matmarknader och festivaler, eller delis och kaféer.