4 portioner
Tomatsoppa
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
olivolja att steka i
10 tomater
1 röd chili
1 burk krossade tomater
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 tsk torkad oregano
1 tsk strösocker
1 tsk salt
svartpeppar
Aubergine- och bulgurbollar
1 aubergine, ca 300 g
olivolja
2 dl bulgur, gärna fullkorn
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 dl majsmjöl
1 tsk salt
svartpeppar
Tomatsoppa
Hacka de gula lökarna och vitlöksklyftorna grovt. Fräs i lite olivolja tills löken mjuknar och blir lätt genomskinlig.
Hacka tomaterna grovt och chilin fint. Rör ner i löken och låt steka med i några minuter.
Häll på krossade tomater, vatten och grönsaksbuljongtärning. Krydda med oregano, strösocker, salt och peppar. Låt allt puttra på i 10 minuter.
Du kan antingen äta soppan som den är, eller mixa den slät med hjälp av en stavmixer.
Aubergine- och bulgurbollar
Sätt ugnen på 175 grader.
Tärna auberginen och sprid ut på en bakplåtspappersklädd plåt. Ringla över lite olivolja och vänd runt auberginetärningarna så att de täcks. Sätt in i ugnen i 15 minuter eller tills tärningarna är mjuka. Ta ut och låt svalna.
Koka bulguren enligt anvisningarna på förpackningen.
Hacka den gula löken och vitlöksklyftorna fint.
Släng ner aubergine, kokt bulgur, gul lök och vitlök i en matberedare. Mixa till en hyfsat slät smet. Skrapa ner i en skål med hjälp av en slickepott.
Rör ner majsmjöl och krydda med salt och peppar.
Rulla till bollar och stek dem gyllenbruna i lite olivolja.
Det här receptet är hämtat ur Mattias Kristianssons kokbok ”Vego hela dagen”. En bok full av veganska och vegetariska recept för hela familjen.