Annons
Cape Ad

Tomatpaj med parmesankräm

Jag älskar färska tomater, torkade tomater och fram- för allt rostade tomater. Smakerna koncentreras och de blir så där intensiva i smaken. Här en superenkel paj där du fyller ett pajskal med en krämig parmesan- kräm och sedan toppar med rostade tomater. God som en enkel lunch eller läckert drinktilltugg. Perfekt på sommarens alla bufféer.

Recept: Mattias Kristiansson  Foto: Eva Hildén (Betalt samarbete med Oddlygood)

Italian style grated

Oddlygood Italian style grated är
ett fantastiskt växtbaserat alternativ till parmesanost. Den har en perfekt sälta och mycket smak. Använd i risotto, pastarätter, sallader, kalla såser och annat gott.

Tomatpaj med parmesankräm

10 bitar

Pajskal
225 g smör, t ex mjölkfritt 4 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 tsk salt
2 msk vatten

Rostade tomater
8 tomater
2 vitlöksklyftor, tunt skivade färsk oregano
olivolja
salt och svartpeppar

Parmesankräm
2 dl Oddlygood Planti Cooking Fraiche (växtbase- rat alternativ till crème fraîche)
100 g Oddlygood Italian Style
svartpeppar

Servering
rucola

Rostade tomater
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Halvera tomaterna och lägg med snittytan upp på en plåt.
3. Lägg 1–2 vitlöksskivor på varje tomat. Strö över oregano och ringla över generöst med olja. Salta och peppra.
4. Rosta i ugnen i 50–60 minuter. De ska få fint med färg.

Pajskal
1. Tärna smöret.
2. Mixa ihop smör, vetemjöl och salt till en grynig massa eller nyp ihop det med fingrarna.
3. Häll ner vattnet och arbeta snabbt ihop allt till en smidig deg. Knåda inte.
4. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i 30 minuter eller längre.
5. Kavla ut degen till en stor rundel på ett mjölat bakbord. Den ska bli ca 3 mm tunn.
6. Klä pajformen med degen.
7. Grädda pajskalet på 225 grader i 8 minuter. Ta ut pajen och lyft bort aluminiumfolien med ärtorna. Ställ in pajen och grädda i ytterligare 8 minuter. Ta ut och låt svalna.

Servering
1. Rör ihop Planti Cooking Fraiche, Oddlygood Italian Style och peppar i en skål.
2. Sprid ut krämen i pajskalet. Strö över rucola.
3. Toppa med de rostade tomaterna och servera.