Tomat i kvadrat! Dels i en krämig potatisgratäng men även i ett par frasiga biffar med soltorkade tomater. Den här gratängen funkar även bra till grillat.

15 jun 2018

4 portioner



Tomat- och potatisgratäng
1,4 kg fast potatis
1 gul lök, tunt skivad
1 burk krossade tomater à 400 ml
2 dl grädde, t ex havre- eller sojagrädde
2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad oregano
salt
svartpeppar



Soltorkade tomatbiffar
2 burkar kikärter à 400 g, ca 6 dl kokta
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
8 soltorkade tomater, hackade
1 msk majsstärkelse
2 tsk paprikapulver
2 tsk torkad basilika
salt
svartpeppar



Tomat- och potatisgratäng
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skiva potatisen tunt.
3. Fräs den gula löken i lite olivolja tills den mjuknar. Blanda gul lök och potatis i en gratängform.
4. Vispa ihop krossade tomater, grädde, basilika, oregano, salt och peppar. Häll såsen över potatisen
och gratinera 40-50 minuter eller tills potatisen är mjuk.

Soltorkade tomatbiffar
1. Skölj kikärterna och mixa sedan fint i en matberedare. Häll ner i en skål.
2. Blanda ner övriga ingredienser. Forma till små biffar och stek gyllene i lite olja.
3. Servera biffarna tillsammans med gratängen och en grönsallad.